Basescu: Nu mai bociti industria de altadata, ca nu aveti de ce

19 Dec, 20:25 • cristian.lacraru
Romania va exporta bunuri in valoare de 45 miliarde de euro in acest an, asa ca "bocitoarele de serviciu" nu mai trebuie sa "planga dupa industria de altadata", a declarat luni presedintele Traian Basescu, in cadrul unui eveniment organizat de Banca Nationala, la care au participat cei mai mari exportatori locali.
Basescu: Nu mai bociti industria de altadata, ca nu aveti de ce

Basescu isi sustine declaratiile spunand ca exporturile „de altadata” nu depaseau 10 miliarde de dolari.

„Ceea ce este de facut este de consolidat actualul model de economie performant. Astazi economia romaneasca nu mai are repartitie data de undeva, ci totul este competitie. Inainte era CAER-ul, acum Bruxelles-ul nu mai da repartitie”, a declarat presedintele.

Basescu considera, totodata, ca deficitul de cont curent, adica diferenta dintre importuri si exporturi, reprezinta cea mai mare vulnerabilitate a economiei romanesti din acest moment, „chiar mai mare decat deficitul bugetar sau gradul de indatorare”.

Deficitul de cont curent „se ridica la 23 miliarde de euro in 2008 si ne-a adus in pragul colapsului in 2009. Tara nu va fi performanta pana nu echilibram exporturile cu importurile”, a declarat presedintele.

Pentru acest an, deficitul de cont curent al Romaniei se va ridica la aproximativ 10 miliarde de euro.

Basescu spune ca Guvernul va trebui sa gandeasca pentru 2012 noi masuri „realiste” de sprijinire a exporturilor, altele decat capitalizarea Eximbank si CEC. Totusi, reducerea CAS nu pare a face parte din planurile presedintelui pentru anul viitor.
[quote=Traian Basescu]Vin la televizor si spun sa reducem CAS. Da, dar dati-mi bani de pensii[/quote]
China si tarile emergente ar trebui sa fie, in opinia presedintelui, piete de desfacere spre care exportatorii romani ar trebui sa-si indrepte mai mult atentia.

„Prea am pus toate ouale intr-un singur cos – Uniunea Europeana. Diversificarea e una dintre solutiile de echilibrare a balantei de plati”, spune Basescu.

Presedintele considera ca statul trebuie sa gaseasca solutii pentru a mentine capacitatiile de productie in functiune, referindu-se in special la giganti precum Sidex Galati, Alro Slatina sau producatorul de ingraseminte chimice Interagro.

„Trebuie sa fim dispusi sa discutam cu producatorii de otel, aluminiu si ingrasaminte, sa vedem care sunt solutiile de a le asigura materia prima, ce trebuie sa faca statul pentru a mentine capacitatile de productie in functiune”, a declarat Basescu.

Si asta dupa ce Ioan Niculae, omul de afaceri din spatele Interagro, vorbea cu cateva minute inaintea discursului presedintelui idespre pericolul pe care o crestere a pretului gazelor rusesti l-ar putea reprezenta asupra companiei sale. Potrivit sefului Interagro, Rusia a crescut pretul gazelor pe care le vinde Romaniei, ieftinind in acelasi timp gazele vandute Ucrainei. Gazele si energia reprezinta, potrivit lui Niculae, 87% din costurile de productie ale ingrasemintelor chimice.

„Piata ingrasemintelor este dependenta de fluctuatiile de pret. Va trebui analizat daca rezista in competitie. In Romania, petrochimia a fost prabusita de dumpingul facut de Ucraina si Federatia Rusa”, a explicat presedintele.
[quote=Traian Basescu]Trebuie sa gasim solutii pentru a mentine capacitatile de productie in functiune[/quote]
Nici Alro Slatina si „baietii destepti” din energie nu au fost uitati de presedinte.

„Ati vazut furia declansata ca s-a dat energie la Alro Slatina. Motivul era ca s-a dat de la Hidroelectrica. N-am vazut nici un atac pe cei care cumpara energie de la Hidroelectrica si doar o plimba printr-un birou, cu un telefon”, a declarat Basescu.

„Asa reusim sa sabotam un agent economic care produce in favoarea unora care doar plimba niste facturi si un telefon”, a continuat Basescu pe acelasi subiect.

In ceea ce priveste acesti „baietii destepti” care „plimba niste facturi si un telefon”, presedintele spune ca „n-o sa vedeti vreunul atacat de presa, pentru ca ei dau publicitatea”.

In ceea ce priveste oportunitatea aderarii Romaniei la euro in conditiile crizei pe care o traverseaza regiunea, Basescu se declara convins ca adoptarea monedei unice va fi un lucru bun pentru Romania.
[quote=Traian Basescu]Nu exclud posibilitatea sa nu fim gata sa aderam la euro in 2015[/quote]
In acest sens, presedintele considera ca tara noastra ar trebui sa atinga intai parametrii necesari aderarii la zona euro, si abia apoi sa organizeze o dezbatere larga in acest sens.

„Hai sa atingem parametrii, obiectivele, si sa stabilim atunci daca ne place sau nu”, a declarat presedintele.

In ceea ce priveste deciziile luate in urma ultimului Consiliu European la care a participat, presedintele a explicat ca majoritatea erau deja incluse in Tratatul de la Maastricht.

In plus, Basescu crede ca singura sansa a Europei este o mai mare integrare monetara si fiscala.

„Daca UE nu va ajunge la o puternica integrare monetara si fiscala nu va fi capabila sa faca fata la o economie globalizata, iar statele vor fi platitoarele efectelor”, spune presedintele.