- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Business ca in Vestul Salbatic. S-au inmultit teparii, cum ne protejam?

19 Oct, 00:07 • razvan.codorean
Atentie cu cine faceti afaceri! Infractionalitatea economico-financiara a inregistrat o crestere galopanta in ultimele luni, afirma expertii in fiscalitate. Cazurile Cristian Sima, Codrut Marta, Mihail Boldea sau Dinel Staicu reprezinta doar suprafata, avertizeaza expertii. In adancurile economiei, teapa financiara este la ordinea zilei, business-ul capatand tot mai mult caracteristicile unui “Vest Salbatic” economic.
Business ca in Vestul Salbatic. S-au inmultit teparii, cum ne protejam?

A construi si mai ales a dezvolta o afacere in Romania, indiferent de domeniu, a devenit un fel de [b]”sport extrem”[/b] in contextul fiscalitatii excesive, birocratiei si infractionalitatii in domeniu, in crestere continua, spun specialistii. 

Incidentele de plata au crescut in medie cu peste 500% fata de 2008, neplata facturilor, intarzierea sau cazurile de neonorare a altor obligatii contractuale afectand aproape toate ramurile economiei.

„Primul semnal al problemelor de lichiditate a fost dat de indexul de plati Coface, care indica o crestere de 90% in 2012 fata de 2011, a numarului incidentelor de neplata raportate de parteneri catre Coface in calitate de asigurator al creantelor companiilor”, se arata intr-o [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/2012-an-greu-pentru-firme-intarzieri-tot-mai-mari-la-incasarea-creantelor-82059/]analiza Coface, citata de DailyBusiness.ro[/url]

Printre firmele care au tras tepe sunt chiar si unele medii si mari, cu cifra de afaceri de peste 10 milioane de euro.

In numai o saptamana, Inspectoratul General al Politiei a depistat 100 de persoane suspectate de infractiuni economice, sapte dintre acestea fiind retinute sau arestate in urma actiunilor desfasurate pentru protejarea mediului de afaceri.

Dintre acestea, 42 au fost infractiuni de evaziune fiscala, 11 – inselaciuni in relatiile comerciale, 9 – falsuri in inscrisuri, iar 6 – infractiuni de abuz in serviciu. Politistii au mai constatat 3 infractiuni privind Legea 59/1934 – Legea Cecului, doua fapte de delapidare, doua prevazute de Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal, doua de Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe si tot atatea la Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale.
[quote=Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri]Trebuie sa fii, mai mult ca niciodata, atent cu cine faci afaceri[/quote]
De altfel aproape zilnic vedem la televiziunile de stiri razii pe urmele retelelor de evazionisti, fie ca vorbim de cei de produse petroliere, deduceri ilegale de TVA sau inselaciuni cu facturi false.

„Comportamentul de plata al companiilor romanesti s-a deteriorat semnificativ”, afirma, recent, expertul Cristian Ionescu, country manager la agentia de consultanta Coface. 

Potrivit datelor publicate de BNR, MFP sau INSSE, in primele 8 luni ale anului 2012, valoarea incidentelor de plata inregistrate la Centrala Incidentelor de Plati a crescut cu 29%. Aceste incidente reprezinta cecuri si bilete la ordin nedecontate datorita lipsei de lichiditati la emitent. Este de mentionat faptul ca valoarea medie a unui instrument refuzat a crescut cu 72%, la peste 44.000 lei, in conditiile in care aceasta crestere valorica se produce in ciuda scaderii cu 25% a numarului incidentelor de plata.

[b]De la teapa prin telefon la cazul „brokerului vedetelor”[/b]

Potrivit expertilor, infractionalitatea economico-financiara a explodat in aproape toate domeniile de activitate. Ultimele cazuri relatate in mass-media, de la fraudele prin telefon la cazul brokerului Cristian Sima vin sa sustina cu argumente [b]riscurile investitionale[/b].

Specialistii spun ca acestea sunt doar cateva dintre exemplele de suprafata, cele care au suscitat interesul mass-media. Inventivitatea romanilor in materie de [b]”artificii financiare”[/b] este proverbiala, spun oamenii de afaceri, iar incidentele de plata apar in situatii extrem de diverse, iar printre victime se afla, din ce in ce mai multe persoane fizice. 

Interesant este faptul ca nu numai firmele private se afla printre rau-platnici, statul fiind, la randul sau, unul dintre principalii contributori la blocajul financiar si la cresterea climatului de indisciplina contractuala, potrivit reprezentantilor constructorilor. 

Iar viitorul se anunta si mai dificil. Potrivit organizatiei Transparency International, criza economica va duce la intensificarea practicilor corupte in mediile de afaceri.

„De la intarzierea platii facturilor, pana la inselaciune si mita, business-ul, indiferent de domeniu, va inregistra un grad mult mai ridicat de risc”, estimeaza Jermyn Brooks, directorul Transparency International pentru sectorul privat, intr-un interviu acordat Reuters.
[quote=Jermyn Brooks, directorul Transparency International]Criza economica mondiala a facut ca afirmatia „scapa cine poate” sa devina realitate[/quote] 
„Pentru lumea afacerilor, cand parametrii economici sunt negativi, exista tentatia mult mai mare de a se axa pe supravietuire, indiferent de mijloace. Companiile si angajatii lor vor recurge probabil din ce in ce mai mult la coruptie si practici lipsite de etica in incercarea de a [b]supravietui crizei[/b] economice globale”, a declarat specialistul.

Analistul de la Transparency International se asteapta astfel sa apara noi cazuri de frauda, precum celebrul caz Bernard Madoff. Acesta a fost condamnat, in
2009, la 150 de ani de inchisoare pentru faptul ca a aranjat cea mai
mare schema Ponzi din istorie, totodata cea mai mare frauda, in
valoare de 65 miliarde de dolari.

[b]Cum te aperi de „tepe”[/b]

Specialistii spun ca metodele de evitare a unor astfel de situatii tin in primul rand de informare si de existenta unui business-plan axat pe derularea segmentiala a relatiei financiare. 

„Trebuie sa fii foarte atent cu cine faci afaceri, sa te informezi despre afacerile pe care le-au facut pana atunci, daca au dificultati financiare si, cel mai important, [b]sa nu dai drumul la bani[/b], fara sa te asiguri ca vei primi produsele sau serviciile contractate”, spune omul de afaceri Cristian Parvan.

Expertul financiar Dan Vladiceanu prezinta cateva dintre regulile de baza in acest gen de relatii contractuale. 
„Primul pas este acela de a se informa despre viitorul client folosind baza de date de marketing si rapoartele de credit. Din aceste servicii companiile pot afla informatii despre actionariatul, numarul de angajati, regimul platilor sau cel al debitelor actualilor sau viitorilor parteneri. Avem firme pe care le monitorizam si pana la 12 luni”, declara expertul.

Omul de afaceri Adrian Izvoranu, secretarul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, crede ca cele mai importante informatii nu le afli din rapoartele financiare, ci tot de la oamenii de afaceri. 

„Daca faci o afacere cu o firma care nu plateste la timp, a doua oara nu vei mai lucra cu ea si le vei spune si partenerilor tai sa aiba grija”, declara, pentru DailyBusiness.ro, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.