Cea mai mare scadere a productiei poate fi mentionata la branzeturi, a caror cantitate produsa in perioada ianuarie-august s-a diminuat cu 1.051 tone (-2,2%) fata de perioada corespunzatoare din anul 2008.
Cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (92,9% din productia totala de branzeturi) a avut aceeasi tendinta descendenta.
Productiile de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) si de smantana de consum s-au mentinut din punct de vedere cantitativ, in primele 8 luni, la valori apropiate de cele realizate in perioada corespunzatoare din anul precedent, potrivit INS.
Se remarca doua produse lactate cu cresteri semnificative ale productiei realizate si anume: untul cu 1.378 tone (+26,5%) si laptele de consum cu 19.133 tone (+15%). Aceasta evolutie se datoreaza atat cresterii cantitatii de lapte importat cu 21.002 tone (+86%) cat si a altor materii prime utilizate in procesul de fabricatie cu 5.330 tone (+10,9%).
Datele INS mai arata ca in luna august 2009, cantitatea colectata de lapte de vaca a scazut fata de luna precedenta cu 6,7 %, iar fata de luna august 2008 cu 6,2%.