Cea mai mare scadere a productiei s-a inregistrat la smantana de consum a carei cantitate produsa in primele 9 luni din acest an s-a diminuat cu 739 tone (-2,1%) fata de perioada corespunzatoare din anul 2008, urmata de branzeturi, a caror productie a scazut cu 1.095 tone (-2,0%) tot fata de aceeasi perioada.
Cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (92,8% din productia totala de branzeturi) a avut, de asemenea, tendinta descendenta.
Productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) s-a mentinut din punct de vedere cantitativ, in intervalul 1 ianuarie – 30 noiembrie 2009, la o valoare apropiata de cea realizata in perioada corespunzatoare din anul precedent.
Doar doua produse lactate au raportat cresteri semnificative ale productiei realizate in primele 9 luni din 2009, fata de aceeasi perioada din anul anterior: untul, cu 1.413 tone (+23,6%) si laptele de consum cu 19.679 tone (+13,6%). Aceasta evolutie se datoreaza atat cresterii cantitatii de lapte importat cu 21.587 tone (+79,3%), cat si a altor materii prime utilizate in procesul de fabricatie cu 7.309 tone (+13,6%).
In ceea ce priveste luna septembrie comparativ cu august, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a scazut cu 10.047 tone (-11,4%).
Cea mai importanta scadere a productiei, in luna septembrie 2009 fata de august 2009, a fost la branzeturi cu 310 tone (-5,2%). Cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (92,3% din productia totala de branzeturi) a avut aceeasi tendinta descendenta.
Cea mai mare crestere a productiei in luna septembrie 2009 comparativ cu luna precedenta se remarca la produsul lapte de consum cu 1.714 tone (+10,8%).
Productia de unt a inregistrat, de asemenea, o tendinta ascendenta in luna septembrie 2009 – cu 57 tone (+7,5%), urmata de productia de smantana de consum cu 249 tone (+7,0%) si de cea de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si altele) cu 198 tone (+1,7%) fata de luna august 2009.
Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, in luna septembrie 2009 cantitatea de lapte de vaca colectat de unitatile procesatoare a scazut cu 9.763 tone (-11,1%). Astfel, scaderi ale productiei se pot mentiona la smantana de consum – cu 464 tone (-10,9%), urmata de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si altele) cu 324 tone (-2,6%) si de branzeturi cu 44 tone (-0,8%).
In luna septembrie 2009 comparativ cu luna septembrie 2008 cea mai mare crestere a productiei s-a inregistrat la unt cu 35 tone (+4,5%), urmat de lapte de consum cu 546 tone (+3,2%).