- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Castigurile fondurilor pe pensii continua sa scada. Cand vor reveni pe crestere?

16 Nov, 00:06 • adrian.mihaltianu
Rata de rentabilitate anualizata a fondurilor de pensii private, atat obligatorii (Pilon II), cat si facultative (Pilon III), au scazut in ultimele luni din cauza mediului economic instabil de la nivel global, care a afectat si investitiile fondurilor. Situatia ar putea persista in perioada urmatoare daca lucrurile nu se imbunatatesc. Vezi cand ar putea interveni un nou trend pozitiv.
Castigurile fondurilor pe pensii continua sa scada. Cand vor reveni pe crestere?

„Rata de rentabilitate a scazut din cauza evolutiilor pietelor financiare, in special a celor de actiuni. In august si septembrie au fost scaderi destul de importante pe burse si asta a afectat portofoliile tuturor fondurilor de pensii de pe piata locala”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Luiza Buzea, directorul de investitii al Aviva Romania.

Ea a precizat ca revenirea depinde de „o intoarcere a trendului pe partea de actiuni, si asta s-ar vedea numai daca am avea niste vesti pozitive pe pietele financiare”.

Cat de aproape ar putea fi acel moment?

„Deocamdata [b]suntem in mijlocul unei crize a datoriilor externe si nu vad o revenire pe termen foarte scurt[/b], poate in 2012, in a doua jumatate a anului, sau daca vom vedea niste vesti pozitive pe piata locala si aici ma refer aici la SIF-uri sau alti emitenti”, a adaugat Luiza Buzea.

Rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private obligatorii (Pilon II) pentru ultimele 24 luni a fost de 9,7140% in octombrie, in scadere fata de lunile anterioare, in timp ce fondurile facultative (Pilon III) au avut o rata medie ponderata de rentabilitate cuprinsa intre 4,66% si 9,51% – in functie de gradul de risc al fondului.
[img=2242]Randamente pensii[/img]

Astfel, pe Pilonul II, cea mai mare rata de rentabilitate anualizata a avut-o in octombrie fondul BCR (10,31%), urmat de AZT Viitorul Tau (10,01%), ING (9,83%), Eureko (9,76%), Aripi (9,47%), Alico (9,25%), Pensia Viva (9,15%), BRD (9,15%) si Vital (7,85%).

Pe Pilonul III, fondul Eureko Comfort a avut cel mai mare randament, de 9,51%, fiind urmat de fondurile AZT Moderato (9,31%), ING Optim (8,37%), Pensia Mea (7,89%), Raiffeisen Acumulare (7,46%), ING Activ (7,41%), Concordia Moderat (7,09%), AZT Vivace (7,04%), BRD Primo (7,01%), OTP Strateg (5,92%), Stabil (5,52%) si BRD Medio (4,66%), conform [url= http://www.csspp.ro/uploads/files/buletin-octombrie-2011k_kpxs.pdf ]raportului CSSPP[/url].

Totodata, Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), a spus ca randamentul anualizat al fondurilor de pensii „este intradevar in scadere ca urmare a conditiilor a pietelor financiare, atat a instrumentelor cu venituri fixe, cat si actiunile sau alte instrumente care se tranzactioneaza pe burse au avut corectii ale valorilor”.

Potrivit acestuia, in conditiile in care evolutia bursei romanesti, dar si a celor europene si din intreaba lume, a fost in scadere si este firesc sa se reflecte si in valoarea activului fondurilor de pensii.

„[b]Este o pierdere potentiala,  nu o pierdere efectiva[/b], pentru ca nu se vand efectiv aceste instrumente pentru a se inregistra o pierdere, ele se tin in general pe termen lung sau pe scadenta pentru care au fost achizitionate”, a subliniat Oancea.

De aceeasi parere este si reprezentantul Aviva Romania.

„Numarul de unitati al fiecarui participant se evalueaza in fiecare zi la pretul fondului, care este influentat de evolutiile instrumentelor aflate in portofoliului. Dar este o [b]evaluare temporara, ocazionala[/b], pentru ca pana ies participantii la pensie lucrurie se pot indrepta”, a spus Luiza Buzea.

Seful CSSPP prevede o revenire usoara, dar este deocamdata prematur pentru a se referi la acest aspect.

El a adaugat ca valoarea actiunilor in portofoliul fondurilor de pensii este acum procentual mai mica datorita corectiei valorii titlurilor, dar  odaca cu cresterea lor si ponderea in active se va majora.

Potrivit reprezentantei Aviva, „[b]contributiile nete ale participantilor sunt garantate[/b], si noi (administratorii de pensii private – n.r.) trebuie sa le viram cel putin cat au depus clientii in fond, plus performanta facuta. Daca printr-o miscare nefavorabila a pietei, valoarea activul net este mai mica decat valoarea contributiilor, noi trebuie sa viram participantilor minim valoarea contributiilor depuse”.

Mircea Oancea a declarat luna trecuta ca „[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/randamentele-fondurilor-de-pensii-private-in-scadere-69567/]niciun fond de pensii nu are probleme[/url] din punct de vedere al randamentelor, nu au scazut sub nivelul minim acceptat. Bineinteles ca s-a constatat o reducere a valorii randamentelor din cauza evolutiilor dobanzilor, instrumentelor cu venit fix, care au fost in scadere, dar si din cauza volatilitatii pietelor financiare atat din Romania, cat si din Uniunea Europeana – unde fondurile investesc cu preponderenta”.

Activele nete ale fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) au [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/activele-fondurilor-de-pensii-private-au-urcat-in-septembrie-la-6-45-miliarde-de-lei-70748/]ajuns la 6,45 miliarde de lei[/url] la finele lunii octombrie, in crestere cu 4% fata de septembrie, conform Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

In acelasi timp, numarul participantilor a crescut cu 0,75%, la 5,69 milioane.

Fondurile din Pilonul II totalizeaza active nete de 6,04 miliarde de lei, iar cele din Pilonul II, 413,59 milioane de lei.

Primele contributii la Pilonul III au fost virate in mai 2007, iar pe Pilonul II in mai 2008.