Ce aduce 2012: Alegeri, privatizari, scumpiri si miscari pe piata bancara

01 Jan, 00:09 • cristian.lacraru
Anul care incepe se prefigureaza a fi unul plin de evenimente pentru Romania. In primul rand, vor fi alegeri care pot genera un nou guvern si noi administratii locale, si care vor da un imbold puternic pietei locale de media si publicitate. De asemenea, 2012 ar putea aduce mai multe privatizari, manageri privati la varful companiilor de stat, dar si miscari importante pe piata financiar-bancara.
Ce aduce 2012: Alegeri, privatizari, scumpiri si miscari pe piata bancara

Alegerile generale, programate sa aiba loc la sfarsitul anului, ar putea aduce la conducerea Romaniei un nou guvern. Sondajele de opinie ii dau, deocamdata, favoriti pe cei de la USL, care isi propun, printre altele, reducerea TVA la 19%  la sfarsitul celor patru ani de mandat, incheierea unui nou acord cu FMI in 2013 si „generarea a 1 milion de locuri de munca”, potrivit [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ce-propune-usl-nou-acord-cu-fmi-in-2013-63106/]programului de guvernare[/url] prezentat la inceputul lunii mai.

Alegerile de la sfarsitul anului pot aduce si prezente exotice in Parlament si chiar in noul guvern, precum Partidul Poporului condus de Dan Diaconescu, patronul OTV.

Pe langa un nou guvern si o noua administratie, alegerile de la finele anului vor reprezenta un motor important de crestere a pietei locale de media si publicitate in 2012.

Bugetele de campanie ale partidelor politice se prefigureaza a fi si ele semnificative. Potrivit datelor disponibile de pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, cheltuielile de campanie pentru alegerile parlamentare din 2008 s-au ridicat la aproximativ 24 milioane de lei in cazul PNL, 25,9 milioane de lei in cazul PD-L si 29,3 milioane de lei in cazul USL. Totusi, neoficial, bugetele sunt mult mai mari, majoritatea fiind cheltuite pe celebrele „pomeni” electorale.

[b]Anul scumpirilor[/b]

Pe langa toate acestea, 2012 va aduce si un val de scumpiri.

Astfel, la 1 ianuarie 2012 va avea loc o noua majorare a preturilor carburantilor, odata cu cresterea accizelor, decisa de Guvern. In timp ce guvernantii estimeaza o majorare de pret de numai 2%, benzinarii particulari o vad de pana la 20%, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/incepem-anul-cu-stangul-motorina-s-ar-putea-scumpi-cu-20-72207/]potrivit unei analize DailyBusiness.ro[/url].

Totodata, tigarile, alcoolul si cafeaua vor costa mai mult, intrucat accizele vor fi calculate din 2012 la cursul valutar de 4,3 lei/euro, cu 0,8% mai mare fata de 2011.

Totusi, scumpirile nu se vor limita la procentul de 0,8%, ci ar putea reprezenta cateva procente, cel putin in cazul bauturilor.

Si asta pentru ca pe langa acciza efectiva pe alcool, preturile bauturilor vor fi influentate si de cresterea celorlalte accize si a costurilor carburantilor si energiei electrice, dupa cum [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/cat-de-mult-se-vor-scumpi-in-2012-tigarile-alcoolul-si-carburantii-68963/]declara pentru DailyBusiness.ro[/url] Romulus Dascalu, presedintele Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice – Garant.

Totodata, tigarile s-ar putea scumpi de la inceputul anului cu 10-20 de bani.

[b]Privatizari si management privat in companiile de stat[/b]

Anul 2012 ar putea veni si cu un val de vanzari pe Bursa, prin vanzarea de pachete minoritare din participatia statului la colosi precum Petrom, Romgaz, Transelectrica, Transgaz si Tarom, dupa cum s-a angajat Guvernul in cadrul acordului cu Fondul Monetar International (FMI).

Cea mai importanta operatiune de acest fel pare a fi listarea Romgaz, printr-o oferta publica initiala de aproximativ 300 milioane de euro, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-burse/cand-isi-revine-bursa-vezi-ce-asteptari-au-brokerii-72260/]dupa cum estimeaza[/url] seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Caruntu.

Totusi, acesta se asteapta ca listarile „mari”, precum cea a Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, sa nu aiba loc mai devreme de 2013, pentru ca profitabilitatea acestor companii este mult sub potentialul real, din cauza practicilor „necomerciale” de vanzare de electricitate.

Aceste probleme ar putea fi, rezolvate, insa, de numirea de manageri privati care sa conduca aceste companii.

Pe langa Nuclearelectrica si Hidroelectrica, pe lista companiilor la care FMI vrea management privat incepand cu 2012 [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/franks-nuclearelectrica-hidroelectrica-si-cfr-printre-companiile-care-vor-avea-management-privat-66117/]se mai numara[/url] CFR Marfa, CFR Calatori, CFR Infrastructura, Societatea Nationala a Ligitului Oltenia, Compania Nationala a Huilei sau Oltchim.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, afirma in luna mai 2011 ca in total, 30-40 de companii cu capital de stat vor avea management privat.

[b]Si sanatatea se privatizeaza[/b]

Sistemul sanitar [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/romania-in-2012-privatizarea-sistemului-de-sanatate-continua-programul-rabla-72281/]are in fata un an foarte dificil[/url]. Asta pentru ca la numai cinci ani de la schimbarea legii sanatatii, respectiv din 2006, aceasta este schimbata din nou.

Daca in 2006 miza era legea spitalelor pentru eliminarea conflictelor de interese, alfel spus directorii sa nu mai fie rectori, senatori sau presedinti ai Colegiului Medicilor, in 2011 miza este privatizarea serviciilor de ambulanta, a spitalelor si a caselor de asigurari de sanatate.

Casele de asigurari de sanatate publice vor disparea, iar locul lor va fi luat de casele private, care se interpun intre CNAS si funizorii de servicii medicale. De asemenea, statul renunta la monopolul asupra sistemului de urgenta, pe care il deschide privatilor.

La fel si spitalele, care se pot transforma in fundatii sau societati comerciale, unde angajatii vor putea primi mai multi bani decat este prevazut acum in grila de salarii.

[b]Miscari pe piata bancara[/b]

Anul 2012 va aduce pe piata bancara locala aparitia unui nou jucator de talie mare, in urma fuziunii dintre bancile elene EFG Eurobank (prezenta in Romania prin Bancpost) si Alpha Bank.

Societatea rezultata in urma fuziunii se va numi Alpha Eurobank. Noua banca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/fuziunea-eurobank-alpha-bank-va-crea-a-treia-banca-din-romania-67352/]se va afla pe pozitia a treia in Romania[/url], fiind depasita doar de BCR si BRD. Aceasta va avea  in Romania un  sold al creditelor de 6,937 miliarde euro, un venit inainte de provizionare de 274 milioane euro si 466 de sucursale.

Totodata, in 2012 vom asista la prima iesire a unui grup bancar de pe piata locala. Grupul elen Agricultural Bank of Greece (ATE) a anuntat in decembrie 2011 ca va vinde sucursala din Romania, asteptand sa primeasca ofertele de achizitie pana la jumatatea lunii ianuarie 2012.

ATEBank Romania avea active totale de 382,7 milioane de euro la jumatatea anului 2010. Valoarea imprumuturilor era de 236,8 milioane de euro, iar depozitele clientilor totalizau 153,8 milioane de euro.

ATEBank Romania are 317 angajati, 30 de sucursale in 19 orase si o retea de 49 de bancomate (ATM-uri).

Grupul ATE este unul dintre cele opt grupuri europene care au picat testele de stres efectuate in iulie 2011 de catre Autoritatea Bancara Europeana.

Instabilitatea economica ar putea aduce in 2012 si alte vanzari sau fuziuni de banci mici, potrivit unei [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/grupari-de-forte-unele-banci-mici-nu-vor-supravietui-decat-prin-fuziune-71140/]analize DailyBusiness.ro[/url].

[b]Zona euro, inca un an de incertitudini[/b]

Grupul financiar Goldman Sachs [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/previziunile-goldman-sachs-pentru-2012-72166/] a avertizat[/url] investitorii sa ocoleasca zona euro in 2012. Potrivit previziunilor facute de banca americana, anul viitor, Grecia, Italia, Portugalia si Spania vor continua sa se confrunte cu probleme serioase. Marea Britanie nu va fi nici ea ocolita, iar economia se va contracta cu 0,2%.  

Totodata, un [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/inca-o-veste-proasta-iif-anunta-pentru-2012-o-contractie-de-1-a-economiei-zonei-euro-72180/]raport al Institutului International de Finante[/url] arata ca economia zonei euro se va contracta in 2012 cu 1%, dupa ce in 2011 a cunoscut o crestere de 1,5%. In acelasi timp, economia gobala va creste cu 2,8% in 2012, dupa o crestere de 3,2% in 2011.

In plus, majoritatea economistilor importanti [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/recesiunea-revine-in-europa-in-2012-72267/]se asteapta[/url] ca recesiunea sa se intoarca in europa in 2012, iar o cincime dintre acestia considera ca zona euro nu va mai exista in actuala sa forma, cu 17 membri.