- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Compania-mama a Volksbank Romania dezminte ca ar avea probleme severe

15 Dec, 15:07 • Redactia DailyBusiness
Banca centrala a Austriei si grupul Osterreichische Volksbanken, compania-mama a Volksbank, au dezmintit marti ca banca comerciala ar avea probleme severe si s-ar afla sub supraveghere in vederea nationalizarii, informatii vehiculate marti dimineata in presa austriaca, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Compania-mama a Volksbank Romania dezminte ca ar avea probleme severe

Ziarul Die Presse a aratat, intr-o stire care nu preciza sursele informatiilor, ca banca centrala si autoritatea de reglementare a pietei financiare din Austria au pus Volksbanken „pe lista de supraveghere” si au cerut institutiei de credit sa gaseasca o noua strategie.

Autoritatile de la Viena considera ca Osterreichische Volksbanken, a patra mare banca din Austria, este „relevanta sistemic”, scrie Die Presse in editia eletronica de marti, fara a preciza sursa informatiilor.

In plus, potrivit Die Presse, agentia guvernamentala care administreaza infuziile de capital derulate de Austria in sectorul bancar a transmis o scrisoare ministrului Finantelor, Josef Proell, in care se spune ca Volksbanken prezinta „simptome ingrijoratoare”.

Agentia recomanda, in scrisoare, ca Volksbanken sa gaseasca un partener strategic „care ar putea totodata sa preia rolul de investitor financiar”.

Austria a nationalizat luni banca Hypo Group Alpe Adria, pentru a evita falimentul acesteia, care ar fi afectat sever increderea in sistemul bancar est-european. Initiativa a necesitat interventii din partea presedintilor Bancii Centrale Europene si Bundesbank – banca centrala a Germaniei.

Un purtator de cuvant al Osterreichische Volksbanken a dezmintit ulterior informatiile prezentate de Die Presse, afirmand ca „nu a auzit niciodata de o astfel de lista de supraveghere” si ca „banca nu anticipeaza niciun risc de a fi nationalizata”.

„Evident, toate bancile mari sunt supravegheate atent”, a aratat el, facand referire la testele de stres derulate recent de banca centrala a Austriei.

Banca centrala a Austriei a aratat, in jurul pranzului, ca ?sterreichische Volksbanken a indeplinit cerintele de adecvare a capitalului impsue de legislatie chiar si intr-un test de stres bazat pe un scenariu foarte dificil, iar situatia in care se regaseste aceasta banca nu este sub nicio forma comparabila cu cea a Hypo Group Alpe Adria.

„Capitalul de rang intai este solid. In testele noastre de stres, Volksbanken nu a cazut sub cerintele legale de adecvare a capitalului chiar si in cele mai dificile scenarii”, a declarat purtatorul de cuvant al bancii centrale, Oliver Huber.

Osterreichische Volksbanken a inregistrat o pierdere inainte de taxe de 468 milioane euro in trimestrul al treilea si a anuntat ca trimestrul al patrulea va fi afectat de asemenea de deprecierea activelor si de provizioane semnificative alocate pentru acoperirea creditelor neperformante.

Volksbanken vrea sa obtina anul viitor o majorare de capital de 400 milioane euro de la actionari, printre care se numara mai multe banci cooperative din Austria, dar si DZ Bank din Germania si grupul austriac Raiffeisen Zentralbank.

Osterreichische Volksbanken este prezenta in Romania prin Volksbank, care a obtinut in primele noua luni un profit de peste 41 milioane euro. Activele totalizau la finele lunii septembrie 5,4 miliarde euro, iar institutia de credit anticipeaza ca va raporta pentru acest an un castig de 45-48 milioane de euro.

Volksbanken se numara printre grupurile-mama ale primelor noua banci cu capital strain din Romania, care au semnat acorduri scrise si scrisori bilaterale de angajament prin care si-au asumat, fata de Fondul Monetar International si Comisia Europeana, sa-si mentina expunerea pe piata romaneasca si sa capitalizeze adecvat subsidiarele.