In aceasta perioada, unitatile de prelucrare a carnii si a pestelui, precum si unele depozite frigorifice trebuie sa isi finalizeze procesele de restructurare si modernizare si sa se alinieze cerintelor structurale europene.
Printre argumentele folosite de autoritatea romana pentru obtinerea acestei amanari s-au numarat faptul ca peste 80% din unitatile sunt conforme deja cu normele europene, iar majoritatea unitatilor respective sunt de dimensiuni mici sau mijlocii, raspandite pe intreg teritoriul tarii si furnizeaza produse in special pe piata nationala.
De asemenea, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a subliniat ca inchiderea unitatilor neconforme ar insemna pierderea a 5.000 de locuri de munca din zonele rurale.
Pentru monitorizarea situatiei, Romania trebuie sa transmita doua rapoarte, unul la 31 decembrie 2010 si altul la 31 octombrie 2011.
Produsele din unitatile respective se comercializeaza la nivel national sau sunt furnizate unor unitati care livreaza numai pe piata romaneasca si vor fi marcate ca atare.