Finante-Banci

Comunism mondial: Ai bani in cont? Cum ai putea ramane fara 40% din ei

27 Mar, 00:07 • razvan.codorean
Impozitarea cu 30-40% a depozitelor bancare de peste 100.000 de euro din bancile cipriote, decisa de ministrii de Finante din zona euro si autoritatile de la Nicosia, creeaza un precedent extrem de periculos, ce risca sa arunce in aer economia europeana.
Comunism mondial: Ai bani in cont? Cum ai putea ramane fara 40% din ei

“Cine isi va mai tine banii la banca daca statul, invocand criza economica, iti poate lua peste noapte 40% din ei?” – se intreaba analistii.

“Cazul Cipru este inca un exemplu (din multe altele) in care politicienii (europeni sau nu) ne arata ca, la nevoie, nu dau doi bani pe proprietatea noastra si ca sunt in stare sa mearga foarte departe cu ‘interventionismul’ (a se citi haiducia institutionalizata)”, afirma analistul Cristian Paun, profesor universitar la ASE Bucuresti si director executiv al Societatii Romane de Economie.

“Acesti marxisti monetari care nu dau doi bani pe economisirile private nu inteleg ca bunurile de capital nu pot aparea din neant. E un semnal vital pentru economie, care va genera o schimbare de comportament si va duce catre un nou pret de echilibru. Manipularea dobanzii este, deci, foarte problematica si bulverseaza pe toti cei care economisesc si pe cei care se decid sa acceseze capitaluri acum”, a explicat acesta, pe [url=http://cristianpaun.finantare.ro/]blogul sau[/url].
[quote=Cristian Paun, analist economic]Decizia din Cipru este pentru mine un exemplu clar de marxism monetar[/quote]
“Recunosc ca agresivitatea cu care UE a decis sa confiste banii deponentilor (cei cu depozite neasigurate si care depasesc 100.000 de euro) m-a suprins putin. As fi mizat mai degraba pe iesirea Ciprului din zona euro decat pe nationalizarea pe o scara atat de larga a depozitelor, cu ocolirea Parlamentului”, spune analistul economic Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Romano-Americana si membru al Asociatiei Americane de Economie.

“Masura luata in cazul Ciprului vorbeste de la sine despre frica ingrozitoarea pe care au trait-o autoritatile europene la gandul ca Cipru ar iesi de facto din zona euro prin restrictionarea miscarii capitalului. Incep sa cred ca vom asista la o revolutie tacuta in toata lumea prin care asigurarea depozitelor va fi amendata, chiar desfiintata, astfel incat sa se paveze oficial drumul catre socializarea mai transparenta a pierderilor”, afirma acesta.

Glavan semnaleaza ca depunatorii nu mai au, practic, controlul propriilor conturi.

“Din Cipru pana in Spania, depozitele bancare nu mai sunt de fapt ale tale, asa cum gresit ai crezut, ci ale planificatorilor centrali care ‘spre binele tau’ ti le confisca”, a mai spus analistul, pe [url=http://logec.ro/]blogul sau[/url].
[quote=Bogdan Glavan, analist economic] Daca nici asta nu este un exemplu ca lumea financiara de azi este cu capul in jos, atunci nu stiu ce exemplu ar trebui sa vedem[/quote]
Potrivit analistului Cristian Paun, decizia luata in Cipru ar putea avea efecte uriase, mai cu seama ca nu este exclus sa o vedem pusa in practica si in alte tari europene.

“Cipru imi suna mai degraba a experiment diabolic, pus la punct de foarte multa vreme si cu multa minutiozitate (sunt unii care spun ca stiau de cateva luni de problema). Uniunea Europeana ‘inoveaza’ in cautarea de solutii (stupide) de iesire din criza. Atunci cand vrei sa vezi ce se intampla (nu esti convins), incepi cu o tara mica si apoi, daca experimentul merge, il aplici pe o tara mai mare(Grecia, Italia etc)”, afirma acesta.

Potrivit analistului, decizia va duce la erodarea increderii in sectorul bancar in general la nivelul Uniunii Europene si la scumpirea imprumuturilor. In plus, dependenta de stat si de interventionismul politic in economie va creste semnificativ.

“Sa nu uitam ca Cipru e in zona euro. Cipru foloseste moneda euro. Chiar daca e o tara mica, poate avea un rol de ‘buturuga mica’. Poate declansa niste efecte adverse si ostilitati periculoase din partea investitorilor din afara Uniunii Europene (Rusia, Orientul Mijlociu). Prin comparatie, tari ca Turcia incep sa devina o tinta tot mai atractiva pentru investitii care initial erau localizate in Grecia, Italia, Cipru. In final, zona euro va slabi si mai mult”, a mai spus acesta.

Business Insider relata ieri, intr-o analiza citata de [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/show-ul-horror-din-cipru-creeaza-un-precedent-bancile-vor-putea-bloca-depozitele-87646/]DailyBusiness.ro[/url], ca „show-ul horror” din Cipru creeaza un precedent: Bancile vor putea bloca depozitele.

Contextul este unul favorabil pentru ca acest fenomen sa ia amploare. In acest moment, bancile sunt subcapitalizate, nu mai sunt in linie cu riscul lor asumat. Astfel ca, spun jurnalistii de la publicatia americana, orice banca aflata in dificultate pentru ca s-a expus pe obligatiuni grecesti, de exemplu, ar putea sa atace depozitele populatiei. Daca acum, in Cipru, se pot folosi depozitele populatiei pentru a se salva o parte din sistemul bancar expus pe Grecia, asa se poate intampla si mai departe.