- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Criza din banci iese la lumina. BCR anunta primele pierderi

28 Oct, 09:34 • razvan.codorean
Dupa ani de zile de profituri record, bancile din Romania incep sa raporteze primele pierderi datorate scaderii afacerilor si creditelor neperformante. BCR, cea mai mare banca din sistem, a incheiat trimestrul al treilea cu pierderi de 91 milioane de lei.
Criza din banci iese la lumina. BCR anunta primele pierderi

Este o premiera pentru BCR. In trimestrul III, banca a raportat un rezultat negativ de 91 milioane lei .

Potrivit datelor financiare, pierderea inregistrata pe segmentele de retail si IMM-uri a crescut de la 3,3 milioane euro la finele primului semestru, la 19,4 milioane euro la sfarsitul lunii septembrie.

“Evolutia negativa a bancii a fost influentata de revenirea economica a avut un ritm mai lent decat ne asteptam”, a declarat presedinte executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

„Acest fapt se reflecta in evolutia afacerilor clientilor nostri, in veniturile acestora, in tranzactiile pe care acestia le efectueaza cu BCR”, a mai spus seful BCR.

Interesant este si faptul ca creditele neperformante, adica cele pe care clientii nu le mai platesc, au ajuns la 20% din total. Un semnal foarte grav este ca cele mai multe probleme le creaza firmele si nu populatia.

„Formarea creditelor neperformante s-a accelerat in trimestrul trei, astfel ca soldul la nivelul grupului dupa primele noua luni reprezenta 20,8% din portofoliul total de credite, segmentul de corporate fiind principalul contributor la volumele nou-generate“, se spune in comunicatul bancii.

Pe ansamblul primelor 9 luni, profitul BCR a scazut de peste sapte ori, la 67,6 milioane lei.

Si grupul mama-Erste a trecut pe pierderi in trimestrul al III-lea. Austriecii au anuntat un rezultat negativ de 1,5 miliarde euro, fata de un profit de 367 milioane euro in perioada similara din 2010.

Vedeti rezultatele financiare detaliate ale BCR si Erste in documentele din atach.

[b]Ghetea: Bancile sunt „la blana”[/b]

Faptul ca BCR a trecut pe pierderi reprezinta un semnal de alarma privind situatia din mediul bancar romanesc. Interesanta, in context, este declaratia lui Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), pentru TMC.

„Se pare ca noi, bancile comerciale, am ajuns la blana, nu mai avem de unde sa ne ducem in jos si avem nevoie de un nou impuls si acel impuls, bineinteles poate fi dat de Banca Nationala cu o noua reducere (a dobanzarii de politica monetara – n.r.). Daca va fi din 2 noiembrie, daca va fi din 4 decembrie, nu are importanta, dar e nevoie”, a spus Ghetea.