- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Criza politica afecteaza grav leul. Cursul ameninta sa treaca de 4,5 lei/euro

05 Jul, 15:15 • adrian.mihaltianu
Cursul de referinta anuntat joi de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,4796 lei/euro, ca urmare a discutiilor de la nivel politic, in conditiile in care vineri urmeaza sa se voteze suspendarea presedintelui Traian Basescu. Daca parlamentarii vor aproba suspendarea, cursul va urca in curand la peste 4,5 lei/euro, considera analistii.
Criza politica afecteaza grav leul. Cursul ameninta sa treaca de 4,5 lei/euro

Care sunt primele efecte? Romanii vor plati facturi mai mari (in special la telefonie sau cablu Tv, unde calculele sunt facute in euro).

La randul lor, ratele bancare se vor majora ca urmare a deprecierii leului. De asemenea, cresterea chiriile, intalnite cel mai des in moneda europeana, se va simti in buzunarele chiriasilor.

Analistii financiar-bancari nu se arata prea optimisti si vad o inrautatire a situatiei, urmand ca moneda nationala sa-si continue deprecierea, iar cursul va depasi 4,5 lei/euro.

Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, a declarat ca pragul de 4,5 lei/euro va fi testat imediat dupa suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Totusi, potrivit acestuia, evolutia cursului depinde si de situatia de la nivel european dar si de Banca Nationala a Romaniei (BNR) – de cat de mult va interveni in piata.

Astfel, pe termen scurt, daca va fi un mediu european linistit, iar BNR va interveni in piata, cursul va fi de circa 4,5 lei/euro, iar daca va creste mai mult va fi doar pe un timp de cateva zile, a spus Cazacu.

Insa, pe termen mai lung, de 2-4 saptamani, reprezentantul X-Trade Brokers considera ca referinta BNR [b]va trece de 4,5 lei/euro[/b].

In acelasi timp, analistii grupului bancar ING au spus ca acapararea puterii de catre USL este destul de serioasa pentru a pune [b]presiune o perioada mai lunga asupra cursului euro-leu[/b].

„Politica romaneasca, de o agitatie recunoscuta, tinde sa fie ignorata ca zgomot de fundal, dar de aceasta data acapararea puterii de catre USL este destul de serioasa pentru a conduce la o slabiciune cu durata mai lunga a cursului euro-leu”, conform ING.

„Estimarea noastra pe termen mediu, de [b]4,55 lei/euro[/b], devine realitate foarte rapid”, spun analistii.

Accelerarea pasilor catre suspendarea presedintelui s-a transpus deja intr-o presiune de depreciere asupra leului. Odata cu apropierea deciziei propriu-zise, va depinde de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa stabilizeze leul, mai ales daca decizia de joi a Bancii Centrale Europene se limiteaza doar la reducerea dobanzii de politica monetara anticipata de pietele financiare, noteaza acestia.

Plenul reunit al Parlamentului a votat, joi, ca avizul consultativ al Curtii Constitutionale privind [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/curtea-constitutionala-va-da-avizul-pe-suspendare-pana-vineri-la-12-00-78237/]cererea de suspendare[/url] din functie a presedintelui Traian Basescu sa fie transmis Parlamentului pana vineri, la ora 12.00.