Finante-Banci

Cum va ingropa „impozitul pe shaorma” afacerile de cartier

24 Sep, 00:07 • razvan.codorean
Guvernul Ponta va introduce de la 1 ianuarie 2014 un nou impozit forfetar, spre disperarea patronilor de afaceri mici si mijlocii. La cum a fost gandit de “specialistii” din Ministerul Finantelor si cel al IMM-urilor, acesta va avea acelasi efect “benefic” in economie pe care l-a avut si cel lansat acum cativa ani de Emil Boc - in loc sa adune mai multi bani la buget, va atrage un nou val de falimente si somaj.
Cum va ingropa impozitul pe shaorma afacerile de cartier

Va mai aduceti aminte cu ce patos infiera USL-ul
impozitul forfetar lansat de Guvernul Boc in 2009? Ce declaratii sforaitoare,
ce acuze si ce demonstratii economice cu pixul in mana se faceau atunci, toate
menite sa sustina teoria ca sectorul privat are nevoie de relaxare fiscala, de
ajutor de la stat, nu de noi biruri?  

Anii au trecut si, ajunsa la putere, fosta
Opozitie a luat-o exact pe urmele fostului guvern.
 

Noul impozit
forfetar, ce urmeaza sa fie introdus de la 1 ianuarie, nu va face altceva decat
sa impovareze si mai mult sectorul privat, sa determine tot mai multi patroni
sa lucreze la negru.
 

De ce spunem asta ? In primul rand
pentru ca noul impozit forfetar va fi mai mare decat cel impus de fostul
premier Boc si care a dus la inchiderea a peste 100.000 de firme.
 

„Forfetarul propus de actualul guvern este
mai mare si mai impovarator decat cel propus in varianta din 2009: daca in 2009
plateai in functie de cifra de afaceri, acum platesti in functie de suprafata. Indiferent
daca spalatoria are sau nu clienti care sa acopere acest impozit, suprafata
este cea care intra in formula de calcul. O saormerie de 30 mp va trebui sa
suporte un impozit de 2.800 euro (12.600 lei), indiferent daca are vanzari mari
sau mici”, [url=http://cristianpaun.finantare.ro/2013/09/17/la-saorma-forfetata/]explica[/url]
profesorul de economie Cristian Paun.
 

Efectul? In prima faza, cel mai probabil,
vor creste preturile serviciilor. In tentativa de a-si acoperi costurile
generate de noul impozit, cei mai multi patroni vor trece la scumpiri. Vom
plati mai mult pentru mancare, servicii de cazare, pentru service-ul auto etc.
 

Asa ca cine va plati impozitul forfetar?
Bineninteles ca noi, consumatorii. Cine va fi singurul castigat? Statul,
incapabil sa adune bani din economie altfel decat prin taxe peste taxe.
 

Ce va urma dupa cresterea preturilor? Avand
in vedere concurenta puternica in acest sector al serviciilor, multi nu vor
rezista si vor da faliment.
 
Ceilalti vor alege
sa opreasca orice investie, sa dea afara personal, sa isi reduca spatiile de
servire, cazare, depozitare etc. sau, de ce nu, le vor scoate din acte,
trecandu-le pe persoana fizica.

Ministrul IMM-urilor, Maria Grapini, spune
ca forfetarul va rezolva, macar in parte, evaziunea fiscala din domeniul
serviciilor. De cand a trecut din lumea afacerilor in
fotoliul de demnitar, ministrul pare sa fi uitat un lucru esential – faptul ca
evaziunea fiscala in Romania este in mare parte pe TVA si nu pe impozitul pe profit. Marea
problema nu este ca evazionistii isi ascund profiturile, ci ca lucreaza fara
factura, fara bon fiscal.

[b]Forfetarul creste somajul[/b]
 

Un alt efect lesne de asteptat de pe urma
introducerii forfetarului este, asa cum am spus din start, cresterea somajului.
 

Sectorul
serviciilor asa cum este el in Romania, cu bune, cu rele, este unul dintre
putinele care a facut angajari in aceasta perioada de criza.
 

De la fast-food-uri
la spalatorii auto si pensiuni, astfel de business-uri au angajat personal care
cu greu reusea sa isi gaseasca un loc de munca, avand in vedere slaba calificare.
Odata cu noul impozit, patronii vor avea de ales intre a creste preturile si
a-si “optimiza” costurile.  
 

Ca de
obicei, primii sacrificati vor fi angajatii. Iar statul va trebui sa le
plateasca ajutoare de somaj. De unde bani? Bineinteles ca tot de la noi, din
taxe si impozite.
 

Mai
este un efect negativ care ca are legatura cu interesele marilor jucatori din
piata turismului romanesc.
 
Impozitul
forfetar va lovi puternic micile afaceri din turism, pensiunile. Chiar daca
marii jucatori vor avea de castigat din inchiderea acestora (multi dintre ei,
intr-adevar, evazionisti la drumul mare), ar putea sa piarda la randul lor din
cauza concurentei cu tarile din jur.
 

„Cum
ramane cu turistii sau cu turismul ca sector? In conditiile forfetarului, tarifele de cazare vor fi si mai mari in Romania
fata de Bulgaria, de exemplu. Incasarile din turism vor scadea si ele semnificativ
foarte repede, chiar daca unii hotelieri sunt multumiti. Multumirea lor vine
din faptul ca vor muri mai intai spatiile de cazare si restaurantele mai mici,
care vor lasa loc de piata celor mari. Dar e un calcul gresit care pe termen lung nu
tine”, spune Cristian Paun.

[b] Cum se calculeaza noul
impozit forfetar[/b]
 

Impozitul
forfetar, prin care se inlocuieste cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de
afaceri cu o suma fixa, se va aplica de la 1 ianuarie 2014, potrivit unui proiect de lege care va fi trimis
Parlamentului spre adoptare in regim de urgenta.

Ministrul delegat
pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat ca impozitul
forfetar se va aplica
pentru cateva mari categorii de servicii
: hoteluri si pensiuni; restaurante, baruri si cafenele;
saloane de infrumusetare si spalatorii auto.

Guvernul urmareste prin
aceasta masura largirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor care nu
declara profit si care, potrivit autoritatilor, fac evaziune fiscala.

Anterior, s-a dorit introducerea impozitului forfetar
incepand cu 1 iulie, apoi s-a
vehiculat ca termen luna octombrie.
 
O spalatorie auto, o vulcanizare sau un
service auto cu o suprafata de circa 200 metri patrati vor plati anual,
incepand din 2014, un impozit forfetar de 18.000 lei, 14.400 de lei si 24.000
de lei, potrivit formulei de calcul pe care o propune Guvernul.

O spalatorie auto de 500 de
metri va datora anual un impozit forfetar de 45.000 de lei, in timp ce o
vulcanizare cu o suprafata similara va achita 36.000 de lei.
 

Proprietarul unui restaurant cu o suprafata
de 150 metri patrati din centrul Capitalei va plati de la inceputul anului
viitor un impozit forfetar de 17.136 lei pe an (3.900 de euro), in timp ce
pentru o shaormerie de peste 50 metri patrati se vor achita cel putin 12.474
lei (2.835 euro).
 

Proprietarii hotelurilor de 4 si 5 stele din
Capitala vor plati un impozit forfetar pe loc de cazare intre 468 si 891 de
lei, un hotel de trei stele din Cluj va achita intre 205 si 244 lei, iar o
unitate de 1-2 stele din Busteni circa 120 lei, taxa pentru pensiune fiind cu
20% mai mica fata de hotel.

Cititi si:
Boc si cu Guvernul lui, spaima
sobolanului. De la Registrul Comertului
Boc: Impozitul minim „a deratizat
economia”

CNIPMMR: Impozitul minim a generat
56.000 de someri si a taiat 100 mil. lei din buget