Finante-Banci

De ce nu vin investitorii: Tarile nordice, de 10 ori mai primitoare decat Romania (Infografic)

10 Apr, 11:29 • razvan.codorean
In timp ce politicienii se lauda ca Romania este un pol de stabilitate in regiune, ca economia este pe drumul cel bun, ca avem toate argumentele pentru a atrage investitorii straini, realitatea arata, din multe puncte de vedere, cu totul altfel. Economia se zbate in blocaj financiar, iar consumul s-a intors la nivelul anilor '90.
De ce nu vin investitorii: Tarile nordice, de 10 ori mai primitoare decat Romania (Infografic)

Intr-o analiza privind atractivitatea mediului de business romanesc, analistul economic Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie si profesor la Academia de Studii Economice din Bucuresti, trage o concluzie ingrijoratoare – nu e de mirare ca investitorii ne ocolesc atat timp cat birocratia si coruptia au ajuns la niveluri infioratoare.

[url=http://cristianpaun.finantare.ro/2013/04/09/romania-vs-danemarca-suedia-norvegia-finlanda-si-franta/]Analiza comparativa intre Romania si tarile nordice plus Franta[/url], economii de unde incercam sa ne inspiram pe “drumul spre prosperitate”, prezinta cifre nu tocmai imbucuratoare.

Legat de usurinta cu care poti sa iti deschizi sau sa iti dezvolti o afacere in aceste tari prin comparatie cu Romania, datele arata ca in tarile nordice e de circa 10 ori mai usor sa faci acest lucru, iar in Franta de vreo 2 ori mai usor.
[quote=Cristian Paun, analist economic] Romania este o tara tot mai putin competitiva, o tara care stagneaza economic si in care saracim sistematic[/quote]
In ceea ce priveste libertatea economica, Romania ocupa in 2013 locul 59 fata de locul 9 ocupat de Danemarca, locul 16 ocupat de Finlanda, locul 18 ocupat de Suedia sau locul 31 ocupat de Norvegia. 
[img=3911][/img]
Potrivit analistului, este drept ca ne aflam pe o pozitie similara Frantei (stam putin mai bine decat aceasta tara care ocupa locul 62). 

Competitivitatea economica este si ea relevanta in acest caz: din nou tarile nordice se afla pe locuri fruntase (Finlanda pe locul 3, Suedia pe locul 4, Danemarca pe locul 12,  Norvegia pe locul 15). Franta ocupa si ea un loc fruntas aproape de tarile nordice – locul 21 din 144 de tari. Romania se afla abia pe locul 78 in acest clasament.
[quote=Cristian Paun, analist economic]Coruptia de la noi este de vreo 5 ori mai mare decat in tarile nordice[/quote]
Dimensiunea coruptiei este si el un indicator care face diferenta intr-o astfel de analiza comparativa. Din nou tarile nordice sunt fruntase in clasament: Danemarca si Finlanda isi disputa locul 1 in clasament cu cel mai redus nivel de coruptie, Suedia ocupa locul 4, Norvegia ocupa locul 7 si Franta ocupa locul 22. Romania se afla abia pe locul 66 cu o coruptie peste cea din Ghana, Leshoto, Namibia sau Brunei. 
[img=3910][/img]

Potrivit analistului economic, concluzia este cat se poate de clara. 

“Spre deosebire de ”socialistele” tari nordice si Franta, Romania este o tara in care libertatea economica lasa mult de dorit, o tara in care este mult mai greu sa initiezi si sa dezvolti o afacere datorita piedicilor imense pe care un stat foarte corupt si birocratic le impune cu brutalitate si pe care politicieni slabi se incapataneaza sa le elimine pentru ca nu gasesc (culmea!) ”spatiu fiscal”, creaza deficite si datorii”. 
[img=3912][/img]
Cristian Paun considera ca politicienii trebuie determinati sa se inhameze rapid la un efort sustinut de liberalizare economica autentica pe care sa o mentina pe termen lung. Altfel nu avem nici o sansa.

Investitiile straine directe atrase de Romania au scazut in 2012 pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Suma este cu 11% mai mica fata de cea atrasa in 2011, respective 1,8 miliarde de euro.