- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

De ce se opune Guvernul privatizarii CEC Bank?

02 Mar, 00:01 • marian.rujoiu
Guvernul tine cu dintii de pozitia majoritara pe care o detine in administrarea CEC-ului, opunandu-se privatizarii. Si asta in ciuda faptului ca banca are nevoie de o majorare substantiala de capital, pentru "mentinerea in pas cu piata bancara si realizarea investitiilor necesare urmatoarei etape de devoltare", dupa cum afirma recent chiar presedintele institutiei, Radu Ghetea.
De ce se opune Guvernul privatizarii CEC Bank?

La randul sau, Eugen Radulescu, fostul presedinte CEC, director in cadrul BNR, a declarat pentru Dailybusiness.ro ca banca trebuie privatizata pentru ca „statul nu e un foarte bun administrator si risca sa o dea in bara”.

Radulescu spune ca atat timp cat CEC ramane in posesia statului, interventia politica este inevitabila, atat la nivelul acordarii de credite unor domenii sau sectoare, cat si pentru a „efectua cheltuieli intr-o directie sau alta”.

„Acest lucru este valabil oriunde exista bani publici. Acelasi lucru se intampla la regiile autonome”, a adaugat Radulescu.

Anul trecut, institutia a obtinut un profit de 65,13 milioane de lei, in crestere cu peste 30%.

Eugen Radulescu considera ca aceasta crestere „se datoreaza conducerii CEC, care este coodonata de un bancher”, respectiv Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

„Cine garanteaza ca dupa terminarea mandatului lui Ghetea, CEC-ul va fi condus la fel de bine? In prezent, la conducerea institutiei se afla intamplator un bancher care a generat succesul bancii. Inainte ca eu sa preiau mandatul, in 2005, institutia era condusa de tot felul de minunatii, nu de bancheri”, a adaugat Radulescu.

Reprezentantul Bancii Nationale a avertizat asupra riscului ca, la incheierea mandatului lui Ghetea, sa fie numit un presedinte pe criterii politice si banca sa ajunga din nou, pe pierdere, asa cum era inainte de 2005.

Radulescu, BNR: Privatizarea ar putea avea loc abia in 2013

Radulescu a adaugat ca in 2005, cand el a preluat conducerea bancii, institutia inregistra pierderi de peste 1 milion de euro pe luna.

In viziunea sa, o parte din actiuni, respectiv un pachet cuprins intre 15 si 25% ar putea fi vandut in 2012- 2013.

„Privatizarea nu trebuie facuta acum, ci peste unul sau doi ani, dupa un plan bine stabilit, care sa cuprinda o privatizare cu cati mai multi detinatori de actiuni”, a completat fostul presedinte al CEC.

Acesta a mai spus ca privatizarea ar trebui facuta dupa modelul Bancii Transilvania, cu un investitor care sa detina pana la 15% din pachetul de actiuni, iar restul investitorilor sa nu poata detine mai mult de 5%.

In aceste conditii, Radulescu a adaugat ca, dupa privatizare, statul nu ar trebui sa detina mai mult de 20% din capital

In opinia lui Radu Ghetea, CEC are nevoie de majorarea capitalului „indiferent sub ce forma, pentru a se mentine in pas cu piata bancara si a realiza investitiile necesare urmatoarei etape de devoltare”.

Ghetea, CEC: Un plan de privatizare ar fi o greseala

Pe de alta parte, Ghetea a declarat, marti, ca intocmirea unui plan de privatizare ar fi o greseala, in conditiile in care pretul bancii in acest moment este mai mic decat cel din 2007, iar probabilitatea atragerii unui investitor este foarte mica.

„In iunie 2007, cand am prezentat strategia de dezvoltare a bancii, am mentionat ca incepand cu 2010 sau 2011 actionarul ar putea lua orice decizie in ceea ce priveste structura actionariatului”, a declarat Radu Gratian Ghetea.

„Am mentionat atunci atragerea unui investitor gen BERD, IFC sau invitarea sa participe la capitalul bancii, listarea pe bursa, inceperea unui proces de privatizare sau reluarea procesului de privatizare care a fost intrerupt, o combinatie intre acestea. Ceea ce am spus atunci este valabil si acum, numai ca acum lucrurile sunt putin diferite pentru ca in afara de vointa actionarului trebuie sa tinem cont si de niste reguli ale Uniunii Europene”, a mai spus seful CEC Bank.

El a precizat ca nu se pune problema privatizarii acum, adaugand ca in acest moment ar fi chiar o greseala sa „ne apucam sa facem un plan de privatizare si sa starnim apele in jurul unui subiect care nu va avea un sfarsit foarte pozitiv pentru statul roman. Nu cred ca statul roman este in asa situatie incat sa recurga la vanzarea unei bucati din CEC”.

La sfarsitul lui 2006, procesul de privatizare al CEC a fost oprit pentru ca a fost depusa o singura oferta, de la National Bank of Greece, cu o valoare considerata prea redusa la vremea aceea, respectiv 560 de milioane de euro.

Care afi fi pretul corect pentru CEC?

In ceea ce priveste posibililul pretul obtinut in urma privatizarii CEC, Ghetea a spus ca in momentul acesta nu stie daca cineva si-ar permite sa cumpere

„Sigur ar veni cineva sa dea 2,50 lei. Un distins domn de la BNR, predecesorul meu, domnul Eugen Radulescu spunea urmatorul lucru: pretul CEC Bank in acest moment este mai mic decat pretul CEC Bank din 2007. Da, pentru ca este alta piata. Si pretul apartamentelor este mai mic, dar daca analizezi valoarea bancii este alta, dar valoarea de vanzare nu este, pentru ca nu exista piata”, a spus Ghetea.

Boc si Ialomitianu, impotriva privatizarii

Si Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice, a tinut sa reaminteasca pozitia Guvernului fata de privatizare.

Ialomitianu a declarat, marti, ca la nivelul Executivului nu se va lua in discutie privatizarea CEC in aceasta perioada, ci se vor cauta solutii pentru consolidarea bancii si pentru ca statul sa poata participa la majorarea capitalului social.

La sfarsitul lui ianuarie, si premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul nu sustine in acest moment privatizarea CEC Bank.