- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Directorii americani ai Pepsi au decis sa continue investitia in fabrica de la Dragomiresti dupa 5 minute de teleconferinta

01 Sep, 20:01 • mihaela.tudorancea
Decizia finala de a continua investitia in noua fabrica Pepsi din comuna Dragomiresti (judetul Ilfov), care presupune fonduri totale de 150 mil. $, a fost luata in 5 minute, in timpul unei teleconferinte, povesteste Mike Holmes, directorul general al Pepsi Americas Romania.
Directorii americani ai Pepsi au decis sa continue investitia in fabrica de la Dragomiresti dupa 5 minute de teleconferinta

Dupa ce criza economica a lovit la nivel global, Pepsi si-a reevaluat toate proiectele de investitii, iar noua fabrica din Romania se afla printre ele. Proiectul a avut nevoie de reconfirmare, din cauza deteriorarii situatiei economice, desi el fusese initial aprobat.

„In primul rand, domnul Melnic (Constantin Melnic, actualul director al fabricii de la Dragomiresti – n.r.), care pe vremea aceea era doar project manager, a avut foarte mult curaj sa intre la mine cu o macheta a noii fabricii si sa-mi spuna ca am gasit ceea ce ne trebuie”, a spus Mike Holmes. „Bineinteles, curajul s-a dovedit si mai mare cand ne-a spus cat costa aceasta fabrica, intre 100 milioane si 150 milioane de dolari. Daca Romania nu ar fi meritat investitia, mai ales in actualul context economic, Pepsi ar fi recurs la sistarea lucrarilor. Criza deja incepuse cand am intrat, impreuna cu colegii mei, in teleconferinta cu cei din SUA si dupa 5 minute i-am convins ca aceasta fabrica merita in continuare investitia”, a precizat Holmes.

Investitia totala de 150 de milioane de dolari a fost impartita in doua etape – 85 mil. $ in prima etapa, deja incheiata, si 65 mil. $ pana la inceputul lui 2011.

Productia de 56 milioane de navete pe an va fi exclusiv dedicata Romaniei, potrivit reprezentantilor companiei. De la actuala fabrica, din Bucuresti, doar un procent de 3-4% este exportat, catre Republica Moldova. „In rest, doar punctual mai facem exporturi. Atunci cand o alta tara are nevoie de unele produse, o ajutam. Insa, pentru a va da seama cat de bine merg lucrurile in Romania, pana acum mai mult am apelat noi la alte tari pentru a suplini lipsa unui produs”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Mike Holmes.

Noua fabrica a fost deschisa in urma unei necesitati. „Dezavantajele fabricii din Viilor (fabrica din Bucuresti a Pepsi – n.r.) sunt aceleasi ca la nivel european. O fabrica in mijlocul orasului. Nu mai aveam loc de dezvoltare”, a declarat Constantin Melnic.
[img=336][/img]
„Actualul teren a fost cumparat de la privati si dispunea de tot ce aveam noi nevoie. Infrastructura, o buna calitate a apei, o locatie facila pentru angajati. Au fost mai multe terenuri pe care le-am luat in considerare, insa accesul era mai dificil. Am preferat sa ramanem in apropiere de Bucuresti pentru ca, pe termen lung, nivelul salarial intre provincie si Capitala oricum nu este foarte mare, si am considerat ca e o investitie mai buna”, a mai spus Melnic.

Acesta a precizat ca, desi au fost probleme zilnice in desfasurarea constructiei, ele s-au rezolvat, iar relatiile cu primaria judetului Ilfov au fost bune. „Relatiile cu primaria au fost foarte bune. Ne-au spus de la inceput ce trebuie sa facem ca sa mearga lucrurile foarte repede. Am dus la capat constructia intr-un an, exact asa cum am planuit”, a adaugat Melnic, care lucreaza la compania Pepsi inca din 1993.

Noua fabrica de la Dragomiresti va fi, dupa finalizarea celei de-a doua faze de constructie, cea mai mare din Europa, crescand cu 30-35% capacitatea de productie a Pepsi in Romania.

Momentan, la Dragomiresti, compania va imbutelia si va produce doar Lipton Ice Tea, urmand ca dupa finalizarea fabricii, sa produca si sucuri carbonatate. Unitatea este de 6 ori mai mare decat fabrica din Covasna, care produce si imbuteliaza apa minerala plata si carbonatata, si va avea capacitatea necesara pentru a realiza toata gama de produse Pepsi, Lipton si Prigat in ambalaje PET.

In ceea ce priveste numarul de angajati, in prezent, noua fabrica functioneaza cu 70 de oameni, urmand ca in stadiul final sa fie angajati circa 250. Se vorbeste si de o relocare a actualilor angajati ai fabricii din Bucuresti, insa in functie de nevoile pietei. Pepsi nu va opta pentru disponibilizari, potrivit reprezentantilor companiei.

Pepsi Americas, prezenta in Romania prin Quadrant Amroq Beverages, imbuteliaza marcile Pepsi, Pepsi Max, Pepsi Ligh, Mountain Dew, Mirinda, 7UP, Prigat, Lipton Ice Tea, Gatorade si Roua Muntilor pentru Romania si Republica Moldova.

Coca-Cola HBC Romania, principalul concurent al Pepsi, a inchis anul acesta fabrica de la Iasi si a transferat productia de apa minerala la Floreni, judetul Suceava. Astfel, compania are in Romania, la ora actuala, doua fabrici si 2.000 de angajati, cu 900 mai putini decat in urma cu 2 ani.