Finante-Banci

Erste: Nu ne putem gandi la listarea unei banci intr-o tara care inca sufera

16 Sep, 14:12 • Redactia DailyBusiness
Europa si intreaga lume sunt intr-o situatie in care exista o problema de indatorare care afecteaza actiunile din sectorul bancar, spun reprezentantii Erste, iar acest motiv ii face sa nu doreasca listarea la bursa a BCR, banca la care detin pachetul majoritar de actiuni.
Erste: Nu ne putem gandi la listarea unei banci intr-o tara care inca sufera

„Nu ma pot gandi la listarea unei banci intr-o tara care inca sufera si se recupereaza mai lent. Romania este in aceasta situatie. Din punctul meu de vedere listarea n-ar fi posibila in aceste conditii”, a declarat vineri Manfred Wimmer, directorul financiar al Erste Group, citat de Mediafax.

Daca listam BCR in 2009 ar fi fost un dezastru. Am fost de acord cu SIF-urile sa amanam listarea”, a afirmat Wimmer, referindu-se la acordul de principiu incheiat miercuri cu patru din cele cinci SIF-uri.

El a adaugat ca ratarea listarii poate afecta imaginea unei banci.

„BCR este o banca importanta. In plus, daca listam BCR era clar pentru toti investitorii ca sunt cinci actionari mari care vor sa iasa, sa vanda, iar asta sigur ducea la un pret mai mic. Ar dura luni sau ani pana SIF-urile ar iesi, deci nu am vedea o evaluare buna a actiunii decat peste cativa ani”, a continuat oficialul Erste.

Totodata, un alt argument impotriva listarii BCR ar fi, in opinia lui Wimmer, chiar dimensiunea redusa a Bursei de Valori Bucuresti, piata care in opinia oficialului Erste ar trebui reformata.

„Au fost multe comentarii de regret din punctul de vedere al Bursei de Valori la Bucuresti ca a ratat o oportunitate majora cum era listarea BCR. Nu impartasesc acest regret. In plus, actiunile Erste sunt listate la BVB. Si Fondul Proprietatea vrea sa se listeze pe o piata externa. Si acesta este un indiciu”, a mai spus Wimmer.

Erste nu mai poate fi obligata sa listeze BCR daca preia participatia de la un singur SIF, intrucat potrivit acordului semnat in 2009 cotarea la bursa este imperativa doar la solicitarea comuna a celor cinci societati de investitii, potrivit sefului Erste.

Intrebat daca Erste va trebui sa listeze BCR in cazul in care va semna doar cu o societate de investitii, iar celelalte patru vor solicita cotarea bancii romanesti, Wimmer a raspuns: „nu vor mai fi cinci SIF-uri, deci nu”.

Potrivit acordului de amanare a listarii BCR, semnat in august 2009 de Erste cu SIF-urile, grupul austriac este obligat sa coteze banca romaneasca la bursa doar daca cele cinci SIF-uri cer impreuna listarea, sau daca Erste se intelege in acest sens cu trei societati de investitii financiare.

„Vom merge inainte cu orice SIF (care va semna pentru vanzarea actiunilor BCR). Noi am vrut sa semnam nu doar cu un SIF, am vrut sa mergem cu toate cinci. La inceput asa a fost, dar apoi au mai ramas impreuna doar patru. Cei care nu semneaza raman actionari, nu vor avea alta oferta si nici nu vor putea participa la programul destinat salariatilor”, a afirmat Wimmer, vineri, intr-o conferinta de presa.

Erste a anuntat miercuri seara ca a incheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri (SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia) pentru preluarea unui pachet reprezentand 24,12% din actiunile BCR, prin mai multe operatiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de Erste Bank. Valoarea tranzactiilor prin care grupul austriac preia actiunile este de 435 milioane de euro.

Daca Erste preia doar actiunile de la un SIF, participatia sa creste la peste 75%, nivel de la care poate adopta singura orice decizie in AGA de la BCR, inclusiv majorarea capitalului social.

Acordul convenit prevede ca SIF-urile participante sa renunte la dreptul de a solicita listarea BCR, precum si la dreptul de a incasa dividende speciale. Erste a mentionat ca si SIF Moldova poate subscrie la acord.

Wimmer a precizat, vineri, ca tranzactia prin care Erste ar cumpara actiunile BCR de la SIF-uri elimina posibile capcane ale unei listari, cum ar fi lichiditatea probabil redusa a actiunilor BCR, care va duce si la un discount al pretului.