- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

„Exporturile paralele” de medicamente acopera 20% din piata

29 Mar, 00:01 • marian.rujoiu
Afacerile cu medicamente infloresc in Romania. Totusi, in mod paradoxal, producatorii spun ca acest lucru nu se intampla datorita cresterii consumului, ci din cauza "exporturilor paralele", care au acoperit aproximativ 15-20% din piata romaneasca de medicamente, evaluata la 2,2 mld. euro in 2010.
Exporturile paralele de medicamente acopera 20% din piata

Ce inseamna „exporturi paralele”? Exista companii care cumpara de pe piata din Romania cantitati uriase de medicamente importate, si apoi le revand, la un pret de pana la trei ori mai mare, catre alte state, inclusiv in cele de unde provin.

Acest lucru este posibil pentru ca preturile medicamentelor reglementate in Romania (care au un nivel impus de Ministerul Sanatatii n.r.), sunt de pana la trei ori mai mici decat cele din alte state europene, chiar daca de cele mai mult ori ele provin din import.

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a explicat, pentru DailyBusiness.ro, ca dupa ce au fost importate din tari precum Elvetia, Franta, Germania sau Danemarca, medicamentele se intorc in aceleasi tari, dar la un pret de pana la trei ori mai mare decat cel din farmaciile romanesti.

Exista astfel companii care speculeaza preturile impuse de Ministerul Sanatatii, care sunt cu mult mai mici decat preturile reglementate de alte state din Uniunea Europeana.

Exporturile paralele, la 20% din piata

Zaharescu a declarat ca „exporturile paralele” s-au ridicat anul trecut la 20% din piata de medicamente, estimata la o valoare de 2,2 miliarde de euro. Iar tendinta este de crestere, asteptandu-se ca in 2011, acestea sa ajunga pana la 25% din piata.

„Sunt medicamente fabricate in afara Romaniei, aduse pentru pacientii de aici, la preturi foarte mici. Aceleasi medicamente sunt apoi reexportate si vandute in strainatate la preturi mult mai mari”, a completat reprezentantul ARPIM.

Si asta pentru ca, potrivit legislatiei, medicamentele sunt considerate marfuri care pot circula liber.

Daca medicamentele reglementate sunt mult mai ieftine decat in alte state europene, tendinta este inversa in cazul celor vandute fara reteta.

OTC-urile, de pana la trei ori mai scumpe decat in alte state UE

Medicamentele vandute fara reteta, OTC-urile, au un pret de pana la trei ori mai mare in farmaciile din Romania decat din alte state europene.

Si asta pentru ca, a explicat Zaharescu, OTC-urile sunt singurele produse care tin in viata o farmacie, astfel ca ele au un pret liber si un adaos comercial ridicat.

In aceste conditii, piata medicamentelor eliberate fara reteta medicala ramane una puternic influentata de nivelul veniturilor populatiei, sustine reprezentantul producatorilor.

Anul trecut, estimeaza Zaharescu, piata OTC-urilor s-a ridicat la 14-15% din piata totala de medicamente, de 2,2 miliarde de euro, in crestere cu pana la 18% fata de 2009.

Reprezentantul producatorilor a mai spus ca 6% din aceasta crestere s-a datorat actualizarii cursului de schimb leu-euro, care a fost anul trecut de 4,25 lei/euro.

In ceea ce priveste evolutia pentru 2011, medicamentele ar urma sa coste mai putin cu aproape 1% incepan de la 1 aprilie, datorita actualizarii cursului de la 4,25 lei la 4,21 lei pentru un euro, in bugetul de stat pentru 2011.

In acelasi timp, directorul ARPIM estimeaza ca pe parcursul acestui an, piata va creste cu pana la 10%, avant bazat atat pe nevoile populatiei cat si pe cresterea exporturilor paralele.

Pe de alta parte, Romania inregistreaza cel mai scazut consum de medicamente pe cap de locuitor in conditiile in care pretul medicamentelor fara reteta (OTC) este de pana la trei ori mai mare decat in UE.

Directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a mai spus ca romanii cumpara anual medicamente de aproximativ 100 de euro, in timp ce in Franta sau Germania valoarea acestora se ridica la 800 de euro anual.

In lipsa lichiditatilor, preturile raman ridicate

Reprezentantul ARPIM a adaugat ca farmacistii adopta aceasta practica in lipsa lichiditatilor, determinata de termenul mare de decontare a retetelor gratuite si compensate, de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

In ciuda faptului ca legea prevede decontarea o data la 210 zile, in realitate, farmacistii sustin ca perioada in care isi primesc banii se lungeste pana la 330 de zile.

„Exista o foame de cash foarte mare la nivelul farmaciilor, de aceea singura posibilitate de a face rost de lichiditati sunt cresterea preturilor la OTC-uri care sunt mult mai scumpe decat in alte tari, de pana la doua, trei ori. De exemplu, acelasi medicament costa 1 euro la Atena, si 10 lei in Romania”, a adaugat reprezentantul producatorilor.

TVA si pentru retetele compensate si gratuite

Acesta a adaugat ca reactia farmacistilor este de inteles cu atat mai mult cu cat pentru retetele compensate, platesc taxe si TVA, chiar daca decontarea ajunge sa se faca o data pe an.

Romanii ar putea spera la medicamente mai ieftine, abia din 2013. Si asta pentru ca luna aceasta a fost adoptata o directiva europeana care obliga statele membre „sa se comporte ca agent economic responsabil” si sa faca decontarea intr-un termen de 30 de zile, a mai spus Zaharescu.

Termenul pana la care directiva ar trebui transpusa si in legislatia romanesca va fi martie 2013, astfel ca, incepand de la 1 ianuarie 2014, decontarea in 30 de zile va fi impusa pentru toate contractele statului.

Astfel, presiunea pe preturile de farmacie ale OTC-urilor ar putea fi redusa, in conditiile in care decontarile retetelor gratuite si compensate vor fi facute intr-un interval de 30 de zile, fata de peste 300 cat este in prezent.