Finante-Banci

Franks, FMI: Vom fi morti pe termen scurt daca nu aplicam politicile corecte

26 Oct, 12:09 • cristian.lacraru
Vom fi morti pe termen scurt daca nu aplicam politicile corecte, atat in Europa cat si in Romania, a declarat miercuri Jeffrey Franks (foto), seful misiunii Fondului Monetar International la Bucuresti.
Franks, FMI: Vom fi morti pe termen scurt daca nu aplicam politicile corecte

Fraza acestuia face referire la celebra afirmatie a economistului britanic John Maynard Keynes, care spunea ca „pe termen lung suntem toti morti”.

Franks spune ca pietele internationale „cauta tari vulnerabile, iar cand gasesc urmatoarea victima ‘haita ataca’, iar tara respectiva intra intr-o criza adanca”.

El spune ca din acest punct de vedere, protectia Romaniei nu trebuie sa fie perfecta, ci doar destul de buna pentru a nu fi privita de piete ca urmatoarea victima.

Franks a identificat trei politici importante pe care trebuie sa le aplicam in perioada urmatoare. In primul rand, Romania trebuie sa gaseasca problemele cheie si sa le elimine.

Un alt punct identificat de reprezentantul FMI reprezinta constituirea de fonduri „buffer” (tampon). In acest sens, Ministerul Finantelor a convenit cu Fondul ca va constitui fonduri „buffer” care sa acopere nevoile bugetare ale tarii pe o perioada de patru luni. Si rezervele Bancii Nationale, care se ridica la 30 miliarde de dolari, reprezinta un „buffer” important.

In al treilea rand, spune Franks, Romania trebuie sa se concentreze pe o strategie de crestere pe termen lung. Totusi, perspectivele tarii noastre sunt pozitive in opinia sa.

„As spune ca situatia Romaniei este destul de buna fata de cum era era in urma cu 3 ani, cand criza izbucnea. In 2008, Romania avea un deficit imens, care ameninta sa explodeze pana la 13-14% din PIB si riscam ca sectorul financiar sa fie lovit foarte puternic de problemele internationale. Trei ani mai tarziu, cred ca putem fi foarte multumiti sa vedem ca aceste vulnerabilitati au fost acoperite, iar situatia fiscala se indreapta in directia cea buna”, a declarat Franks.

Totusi, acesta admite ca perspectivele Romaniei sunt mai proaste decat acum 6 luni, insa spune ca acest lucru se datoreaza doar contextului nefavorabil international.

Franks a identificat 5 elemente esentiale pentru cresterea economica a Romaniei pe termen mediu si lung. Primul este reprezentat de mentinerea stabilitatii fiscale, urmat de imbunatatirea capitalului uman. Un al treilea element identificat de reprezentantul FMI este reprezentat de investitii.

Infrastructura este si ea unul dintre  domeniile pe care Romania trebie sa se concentreze pentru a creste, iar Franks nu se refera doar la drumuri, ci si la infrastructura electrica sau la transportul de energie.

„Daca intrebi investitorii straini de ce merg in alta tara decat Romania, primul sau al doilea motiv va fi mereu lipsa infrastructurii”, a mai spus Franks.

Al cincelea element necesar pentru asigurarea unei cresteri economice pe termen lung in Romania este reprezentat de infrastructura institutionala.

„Trebuie sa avem institutii transparente, care imbunatatesc climatul de business, si trebuie sa atacam coruptia pentru a atrage investitii”.