GFR, unda verde sa preia CFR Marfa. Contestatia americanilor a fost respinsa

04 Jul, 15:15 • traian.badulescu
Tribunalul Bucuresti a decis joi anularea cererii de suspendare a privatizarii CFR Marfa, depusa de americanii de la Omnitrax. Astfel, GFR, castigatorul licitatiei, a mai trecut un hop pana la preluarea transportatorului feroviar.
GFR, unda verde sa preia CFR Marfa. Contestatia americanilor a fost respinsa

Sentinta pronuntata joi de catre
instanta nu este insa definitiva. Astfel, cererea americanilor de
suspendare a procedurii de privatizare ar putea fi reexaminata in
termen de 15 zile. 

Prin decizia de joi a instantei, Gruia Stoica, proprietarul GFR, compania care a castigat licitatia, este tot mai aproape de a deveni in mod oficial viitorul actionar majoritar al CFR Marfa.

Omnitrax Inc., cel mai mare operator feroviar privat din America de Nord, a depus la jumatatea lunii iunie o contestatie la procesul de privatizare. Compania care iesise din cursa de privatizare solicita suspendarea procesului pana la rezolvarea contestatiei.

„Omnitrax contesta procedura de privatizare derulata pana la 5 iunie 2013 si finalizata cu o instiintare emisa de Ministerul Transporturilor, prin care aceasta a fost decazuta din dreptul de participare la etapele ulterioare ale procesului de privatizare. Aceasta instiintare este dovada unui proces netransparent si a unui calendar de privatizare care nu oferea niciunui investitor de buna credinta ocazia sa depuna o oferta legitima si argumentata, deoarece procedura permitea doar o saptamana pentru auditarea a peste 10.000 de documente, cu date in format neprelucrabil”, se mentiona intr-un comunicat al companiei. 

Omnitrax, companie afiliata Grupului Broe, este un operator feroviar care are peste 17 linii scurte si cai ferate regionale in America de Nord, servicii intermodale in porturi, facilitati transload si operatiuni de comutare. 

Ministerul Transporturilor a anuntat, in data de 6 iunie 2013, ca doar doi investitori, respectiv Grup Feroviar Roman si Asocierea Transferoviar Grup & Donau Finanz GMBH, au mai ramas in cursa pentru privatizarea CFR Marfa, dupa ce compania americana Omnitrax a fost respinsa. 

In urma analizarii documentelor, s-a constatat ca plicul depus de compania americana Omnitrax Inc. nu continea oferta preliminara si neangajanta si nici comentariile asupra contractului de vanzare-cumparare de actiuni.

Grup Feroviar Roman (GFR), controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat pe 20 iunie castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din actiuni, a anuntat, joi, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Gruia Stoica si-a asumat si investitii de 900 milioane euro plus 1,5 milioane euro investitii de mediu.

Pentru a prelua efectiv CFR Marfa, Gruia Stoica mai are de trecut un hop, respectiv obtinerea avizului din partea Consiliului Concurentei.