Grecii, „pe butuci” la ei acasa, fac afaceri de miliarde in Romania

01 Nov, 00:07 • cristian.lacraru
Desi Grecia are datorii de mai multe sute de miliarde de euro, carora nimeni nu le mai stie numarul, companiile elene fac afaceri de miliarde de euro si au cote semnificative pe piete importante din Romania, precum sectorul financiar, telecom sau real-estate.
Grecii, pe butuci la ei acasa, fac afaceri de miliarde in Romania

Chiar luni, complexul comercial City Mall din Bucuresti, aflat in insolventa de aproximativ un an, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-real-estate/city-mall-si-a-gasit-cumparator-dupa-un-an-de-insolventa-si-5-licitatii-esuate-70117/]a fost cumparat pentru 17,3 milioane de euro[/url] de compania Star Imob Construct, controlata de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas.

Papalekas are un istoric indelungat pe piata imobiliara din Romania. Acesta [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-real-estate/city-mall-a-fost-cumparat-de-fondul-de-investitii-australian-apn-uka-504/]a vandut acelasi mall[/url] pentru 100 milioane de euro in 2006, dupa ce il cumparase, cu doar un an in urma, cu 45 milioane de euro.

Pe langa City Mall, Papalekas [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-real-estate/dezvoltatorul-city-mall-a-vandut-3-proiecte-imobiliare-in-pipera-cu-340-mil-euro-13557/]a mai vandut in 2008[/url] trei proiecte imobiliare din nordul Capitalei catre Deutsche Bank Asset Management, in urma unei tranzactii de 340 milioane de euro.

Fondul de investitii Blue House Capital este un alt jucator semnificativ elen care activeaza pe piata din Romania. Acesta a achizitionat in acest an cladirea Praktiker din Craiova pentru 10 milioane de euro si proiectul Astoria Business Center din Bucuresti, pentru o suma similara.

Din portofoliul fondului mai fac parte proiecte precum City Gate Office Development, Olympia Tower Office Development si Victoria Center Office Development din Bucuresti.

In urma cu cativa ani, mult mai multi dezvoltatori din Grecia anuntau investitii majore in Romania, care au fost stopate, insa, de criza economica. Un exemplu in acest sens este Panhol Development, care are peste 150 de hectare de teren in Bucuresti si anunta, in perioada de boom economic, investitii de 500 milioane de euro in tara noastra.

[b]Aproape 30% din sistemul bancar romanesc, in mana elenilor[/b]

In Romania sunt prezente sase banci grecesti, respectiv EFG Eurobank (prin Bancpost), National Bank of Greece (prin Banca Romaneasca), Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank si ATEbank.

EFG Eurobank, care detine Bancpost, si Alpha Bank, au anuntat la finele lunii august ca vor fuziona, si astfel [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/fuziunea-eurobank-alpha-bank-va-crea-a-treia-banca-din-romania-67352/]vor crea al treilea jucator ca marime[/url] de pe piata din Romania.

Bancile elene din Romania au in total o cota de piata de 27% din piata bancara romaneasca, potrivit [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/basescu-nici-un-cent-din-fondurile-pentru-romania-nu-va-fi-dirijat-catre-grecia-64457/]declaratiilor facute in iunie[/url] de presedintele Traian Basescu.

Fostul ministru de Finante Daniel Daianu [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/daianu-daca-falimenteaza-grecia-5-banci-din-romania-ajung-sub-controlul-unui-stat-pe-perfuzii-68743/]declara la finele lunii trecute[/url] ca un potential faliment al Greciei ar pune Romania in situatia de a pregati un „Plan B” in cazul caruia „cinci banci din Romania ar ajunge sub controlul unui stat elen care este pe perfuzie”.

[b]OTE, cel mai mare jucator din telecomul local[/b]

Grupul elen de comunicatii OTE este cel mai mare jucator din industria telecom din Romania, fiind actionar majoritar atat in operatorul de telefonie mobila Cosmote, cat si in furnizorul de linii fixe Romtelecom.

Impreuna, cele doua companii aveau la 30 iunie 11,85 milioane de clienti, dintre care 6,95 milioane de clienti erau ai Cosmote iar 4,9 milioane ai Romtelecom.

Cele doua companii sunt conduse in prezent de acelasi CEO, grecul Stefanos Theocharopoulos, iar o eventuala fuziune ar crea cel mai mare operator telecom din Romania, atat dupa numarul de clienti cat si dupa cifra de afaceri.

Totodata, compania nou-creata ar fi singura cu o cota semnificativa pe toate cele patru segmente importante ale pietei telecom (telefonie fixa, telefonie mobila, internet si televiziune).

[b]Grecii, pe locul 6 in topul investitiilor straine din Romania[/b]

Potrivit datelor Registrului Comertului, companiile din Grecia ocupa locul sase in topul investitorilor straini prezenti in tara noastra, dupa Olanda, Austria, Germania, Franta si Cipru.

Astfel, la 31 iulie existau in Romania 5.075 societati cu participare elena, care aveau un capital social subscris in valoare de 1,95 miliarde de euro.