In cazul in care se va confirma contaminarea, produsele vor fi distruse, a declarat directorul general in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor(ANSVSA) Liviu Rusu, potrivit Newsin.
Dupa ce a retras de pe piata cateva loturi de iaurturi cu fructe, ANSVSA a trimis Laboratorului Comunitar de Referinta de la Budapesta probe prelevate de la iaurturile potential contaminate cu dioxina, iar rezultatele vor fi cunoscute in cel mult zece zile, dupa cum a declarat miercuri vicepresedintele ANSVSA Laszlo Nagy Csutak.
Au fost facute notificari in privinta riscului utilizarii gumei de guar (guargum), care ar putea fi contaminata cu dioxina, insa guma de guar este un ingredient aprobat folosit in industria alimentara.
Dioxina este o substanta cancerigena utilizata frecvent in industria alimentara, insa in doze de peste un miligram per kilogram provoaca intoxicatii care pot produce malformatii ale fetusilor in cazul gravidelor si maresc riscul dezvoltarii cancerului la persoanele afectate.
Consumul pe termen lung al dioxinei in doze prea mari conduce la tulburari hormonale si favorizeaza aparitia cancerului de san si a celui de prostata, a declarat miercuri directorul Institului de Chimie Alimentara, Gheorghe Mencinocopschi. Acesta a adaugat ca majoritatea persoanelor sunt contaminate cu dioxina deoarece este o substanta prezenta in mediul inconjurator din cauza poluarii.
Compania Danone a confirmat miercuri ca utilizeaza preparatele de fructe continand guar, considerat de autoritati ca fiind nociv pentru sanatatea consumatorilor, insa precizeaza ca toate produsele realizate, implicit iaurturile cu fructe, nu prezinta riscuri pentru populatie.
Printre iaurturile cu fructe ale companiei Danone sunt Actimel, Activia, Nutriday, Delicios, Frutissima, Vitalinea, Danonino. Grupul Danone e prezent in 120 de tari, fiind unul dintre liderii mondiali din industria alimentara. Compania detine locul intai in lume in industria produselor lactate proaspete si in domeniul apei imbuteliate si locul doi la productia de biscuiti si produse pe baza de cereale.