- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Intamplare sau stiinta? Brokerii chinezi au prevestit cel mai mare blocaj aerian din istorie

16 Apr, 13:13 • razvan.codorean
Brokerii de la CLSA, cea mai mare companie independenta de brokeraj din Asia, au prognosticat la inceputul acestui an ca in aprilie vor avea loc importante perturbari ale transporturilor. Zilele acestea, lumea experimenteaza cea mai mare restrictie aeriana din istorie, datorata eruptiei vulcanului din Islanda.
Intamplare sau stiinta? Brokerii chinezi au prevestit cel mai mare blocaj aerian din istorie

In cel de-al 16-lea CLSA Feng Shui Index, dat publicitatii la inceputul acestui an, brokerii au afirmat ca in 2010, investitiile asociate „apei”, unde claseaza tot ce tine de transport, precum aerian, maritim, rutier, dar si industria auto si logistica, vor cunoaste hopuri importante.

Aprilie va fi o luna nefasta, cu puternice perturbatii, la fel ca si primele saptamani din luna mai, au mai prevazut brokerii de la CLSA.

21.000 de curse aeriene din intreaga lume, dintre care 43 de pe relatia cu Romania, au fost anulate vineri din cauza norului vulcanic declansat de eruptia vulcanului din Islanda.

Feng Shui Index este asteptat, in fiecare an, cu foarte mare curiozitate si asta pentru ca, din 1992, de cand a fost publicat prima data, a reusit sa anticipeze mare parte din evolutiile economice la nivel international.

2010 este vazut de CLSA Feng Shui Index drept o perioada ce va fi marcata de schimbari dramatice, de evolutii neasteptate, de revolte si situatii neprevazute in economia mondiala. Un an spectaculos ca evolutie, mai ales datorita simbolisticii tigrului – putere, incapatanare, agresivitate, instinct. Este anul introducerii celor mai noi si mai indraznete idei (inovatie), un an predestinat confruntarilor, care pot merge pana la razboi.

Caracteristicile Anului Tigrului sunt focul, lemnul, pamantul si metalul. Astfel, brokerii vad un an in care toate investtiile in metale vor fi profitabile, estimand, de exemplu ca aurul va trece de 2000 de dolari/uncie. Pretul argintului, platinei, dar si al cuprului, zincului si aluminiului vor cunoaste cresteri, spun ei.

In 2010, expertii de la CLSA vad drept profitabile si investitiile in tehnologie, energie, telecomunicatii, asociate cu focul si metalul, dar si in real-estate, constructiile fiind asociate cu pamantul. Acest an este vazut ca un an de consolidare in acest domeniu; preturile vor reincepe sa urce la inceputul anului, cu unele slabiciuni spre sfarsitul anului.

Cu potential sunt vazute si investitiile asociate lemnului, de la industria de celuloza si hartie pana la cea de produse farmaceutice si imbracaminte.

Despre CLSA Feng Shui Index

CLSA Feng Shui Index a fost lansat, pentru prima data in 1992, ca un rezumat al previziunilor facute de consultantii CLSA, si distribuit clientilor companiei sub forma de cadou de Anul Nou Chinezesc.

La inceput, nimeni nu a acordat importanta acestor previziuni, insa cand s-a descoperit ca acestea au respectat aproape fidel performanta Hang Seng Index, a inceput sa fie privit cu mai multa seriozitate.

Au urmat ani la rand in care predictiile din CLSA Feng Shui Index s-au dovedit corecte. Coincidenta sau nu, in 2005, chiar inainte sa apara primele semne ale problemelor din pietele financiare, CLSA Asia-Pacific Markets a oprit publicarea predictiilor de inceput de an chinezesc.

Raportul a fost relansat anul trecut, iar predictiile pentru 2009 s-au dovedit, de asemenea, in marea lor majoritate corecte.