- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Leul, la minimul anului. Cum va evolua moneda nationala in urmatoarele luni

18 Nov, 14:05 • razvan.codorean
Leul a atins vineri cea mai slaba cotatie in fata euro din acest an, de 4,3598 de lei. Moneda nationala se indreapta vertiginos spre pragul de 4,4 lei/euro care, in opinia analistilor, ar putea fi atins in curand daca liderii europeni nu vor rezolva problemele din zona euro.
Leul, la minimul anului. Cum va evolua moneda nationala in urmatoarele luni

Referinta de vineri se apropie de maximul istoric de 4,3688 lei/euro, din 30 iunie 2010, si este si cea mai slaba din ultimele 16 luni si jumatate.

Evolutia cursului nu i-a surprins pe analisti. Ei spun ca leul pierde teren in principal din cauza temerilor investitorilor privind situatia din zona euro.

Daca liderii europeni nu vor reusi sa stranga banii necesari pentru salvarea tarilor cu probleme (Fondul de Stabilitate), este posibil sa asistam la un adevarat cosmar financiar in care tarile din Europa de Est vor fi victime sigure, pentru ca nu au puterea economica sa reziste.

“Probabilitatea ca leul sa piarda teren in continuare este ridicata”, afirma analistul economic Adrian Radulescu.  El spune ca este destul de greu de facut o previziune pe termen scurt, avand in vedere volatilitatea pietelor, insa perspectiva este una negativa.

“Este o perioada similara cu cea de la inceputul crizei, in 2008, cand ne-a lovit primal val de criza”, considera acesta.

“Atata timp cat in zona euro nu se va ajunge la o solutie, nu vom vedea leul pe un trend ascendent”, a mai spus acesta.

Si economistul Laurian Lungu vede situatia in culori sumbre. “Aceste tensiuni de pe piata interbancara reprezinta un efect direct al problemelor din pietele internationale”, spune analistul.

„Pe termen foarte scurt, ma astept la o depreciere minora a leului, insa totul depinde de ce se intampla in Europa”, a precizat Lungu.

Analistul Adrian Mitroi crede ca, dincolo de impactul extern, evolutia negativa a leului este influentata si de situatia interna.

Declinul de astazi al monedei nationale ar putea fi fost influentat si de anuntul privind esecul turneului finantistilor romani in SUA, unde au incercat sa ii determine pe investitorii americani sa cumpere obligatiunile romanesti de 1 miliard de euro.

Potrivit lui Mitroi, volatilitatea si austeritatea vor fi bornele intre care va evolua piata financiara in urmatoarea perioada.

[quote=Adrian Mitroi]Suntem intr-o degringolada internationala. Trebuie sa ne obisnuim cu volatilitatea[/quote]

Analistul economic nu exclude ca, in contextul inrautatirii situatie, moneda nationala sa treaca de 4,37 lei/euro si chiar sa atinga pragul de 4,4 lei.

Mitroi remarca si faptul ca „un leu mai slab nu este neaparat ceva negativ. Efecte sunt si favorabile, pentru ca deprecierea este mai mica decat la alte monede din regiun”, a mai spus acesta, adaugand ca „leul ofera in continuare un randament pozitiv, de 1-2%. Sunt putine monede care ofera asa ceva”.

Cel mai slab leu din istorie a fost inregistrat in 30 iunie 2010, atunci cand moneda nationala a fost cotata la 4,3688 lei.