- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Mai mult de jumatate dintre romani au economisit in acest an. Majoritatea tin banii in casa

14 Dec, 14:28 • Redactia DailyBusiness
Mai mult de jumatate dintre romanii cu venituri de peste 500 de lei au economisit in acest an pentru a avea resurse disponibile in situatii neprevazute, majoritatea preferand sa tina banii in casa, arata un studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru Raiffeisen Banca pentru Locuinte.
Mai mult de jumatate dintre romani au economisit in acest an. Majoritatea tin banii in casa

Peste 53% din persoanele chestionate au reusit sa economisesca in 2010. Dintre cei care au economisit in acest an, 43% economisesc in mod regulat (lunar) aproximativ 200 lei, in timp ce aproximativ 23% pun bani deoparte doar atunci cand au ocazia.

Aproximativ 60% din persoanele care economisesc au ca motivatie situatiile neprevazute, 34% viitorul copiilor lor, iar 26% renovarea/modernizarea locuintei, relateaza Mediafax.

Totodata, 53% dintre romanii care economisesc prefera banii lichizi, 32% depun banii in conturi curente, 13% au depozite la termen in lei sau alta moneda, iar 12% investesc in asigurari de viata/pensii private.

Conform studiului, cei mai multi dintre romani au preferat sa-si renoveze/modernizeze locuinta (64% dintre respondenti in ultimii ani, dintre care 32% in ultimul an) decat sa-si cumpere una noua (25% dintre respondenti si-au achizitionat o locuinta in ultimii ani, dintre care 5% in ultimul an). In acelasi timp, dintre persoanele care intentioneza sa-si achizitioneze o locuinta (14%), 11% si-au planificat sa-si cumpere o locuinta in urmatorul an, in timp ce 58% intentioneaza sa-si cumpere o locuinta in urmatorii cinci ani.

In ceea ce priveste anul viitor, 40% dintre persoanele chestionate au mentionat ca in urmatoarele 12 luni vor economisi mai putin decat pana acum, in timp ce 35% vor economisi aproximativ aceleasi sume.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.000 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei, femei si barbati cu venituri de peste 500 lei pe persoana si varste cuprinse intre 20 si 55 de ani, in perioada septembrie-octombrie 2010.

„Prin acest studiu am vrut sa aflam, pe de-o parte, care sunt dorintele si care sunt posibilitatile de economisire ale romanilor iar, pe de alta parte, cum a fost afectat comportamentul lor de economisire odata cu venirea crizei. Conform studiului, 45% dintre romani considera produsul de economisire-creditare atractiv si foarte atractiv, iar 30% dintre ei intentioneaza sa-l cumpare”, a declarat Andrei Stamatian, presedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

La RBL clientii incheie un contract si trebuie sa economiseasca o perioada de timp, in medie 3-5 ani, urmand ca ulterior sa aiba posibilitatea accesarii unui credit cu dobanda fixa de 4,5% pe an sau 6%, in functie de produsul ales.

Clientii primesc la depunerile efectuate prima de stat de 25% pe an, in limita a 250 de euro, la care se adauga dobanda bancii.

RBL, prima banca de economisire-creditare locala, a fost infiintata in 2004 si este detinuta de Raiffeisen Bank Romania (33,324% din capital), Bausparkasse Schw?bisch Hall (33,324%) si Raiffeisen Bausparkasse Austria (33,35%).