Marius Ghenea: Capitalul de start, veriga lipsa in lantul finantarii start-up-urilor

11 Nov, 00:03 • cristian.lacraru
Investitiile initiale (seed funding), situate intre 50.000 si 500.000 de euro, sunt "veriga slaba" din lantul finantarii de start-up-uri din Romania, considera Marius Ghenea, presedinte al Fit Distribution si profesor in scoala de antreprenoriat School For Startups.
Marius Ghenea: Capitalul de start, veriga lipsa in lantul finantarii start-up-urilor

„Start-up-urile din tara noastra pot accesa acum finantari de 1-3 milioane de euro din zona fondurilor de investitii, insa nimeni nu ar veni in Romania pentru a investi sume mai mici”, a declarat Ghenea, pentru DailyBusiness.ro.

Ghenea pune lipsa fondurilor  de investitii locale de tip venture capital, destinate start-up-urilor, pe seama unei probleme de „mostenire”. Initial, multe fonduri de investitii straine au venit in Romania pentru investitii la un alt nivel, in perioada marilor privatizari.

Totusi, din 2008, „regulile jocului s-au schimbat”, si din ce in ce mai multe fonduri de investitii sunt dispuse sa finateze start-up-uri sau isi construiesc chiar „brate” speciale destinate afacerilor mai mici ce implica un risc mai ridicat. In ultima vreme din ce in ce mai multi investitori se asociaza, spune Ghenea, si da exemplu o investitie de 500.000 euro primita de portalul de recrutare Tjobs de la un consortiu format dintr-un fond de investitii si doi investitori locali.

„Antreprenorii au un dublu avantaj din acest lucru. Au un business angel aproape de casa care intelege mediul local, si au si un fond de investitii care le poate deschide niste porti internationale pentru expansiune. La randul lor, investitorii se simt mai confortabil sa finanteze afaceri departe de casa pentru ca stiu ca au partenerul local care le da incredere”, crede seful fit Distribution.

In aceasta privinta, Doug Richard, fondatorul School For Startups, spune ca Marea Britanie era intr-o situatie similara Romaniei in urma cu 10 ani. Totusi, aceasta crede ca lucrurile evolueaza mult mai repede in prezent, iar ecosistemul de investitii din Romania ar putea ajunge la nivelul la care este in prezent cel din Marea Britanie in numai 5-6 ani.

Richard crede ca exista, intr-adevar, mai putin capital in Romania, insa acesta este din ce in ce mai putin important. Acesta spune ca cea mai importanta componenta este calitatea inovatiei, si considera ca investitiile necesare in lansarea de noi proiecte s-au redus cu pana la 90% in prezent fata de anul 2005.

[b]O piata cu potential nu e suficienta pentru un start-up[/b]

In legatura cu faptul ca multi participanti la Startup Challenge, competitie din cadrul How To Web, si-au inceput prezentarea sau au insistat pe faptul ca nisa lor va fi una imensa, Ghenea spune ca „nu e suficient, dar e un inceput”.

„Piata trebuie sa fie foarte mare, insa trebuie sa te uiti mai departe de asta, sa vezi echipa de antreprenori. Daca incep un pich cu acest lucru, va trebui sa explice care este competitia si unde se pot pozitiona in cadrul acestei competitii”, a declarat acesta.

[b]Idei grozave, cunostinte de business putine[/b]

„Cand cineva doreste sa porneasca o companie, in general are o idee minunata, dar nu stie multe despre afaceri. Trebuie sa fii la fel de inovativ si in design-ul produsului pe care il vinzi, si in design-ul afacerii pe care o costruiesti”, crede Doug Richard, care spune ca scopul School For Startups este sa ii invete pe antreprenori aceste lucruri.

Atat Ghenea cat si Richard cred ca exista anumite carente la nivelul mediului universitar din Romania, astfel incat persoanele care predau cursuri de business nu au experienta practica si backgroud-ul necesar pentru acest lucru.
Potrivit lui Richard, romanii care participa la School For Startups vin dintr-o gama larga de business-uri, de la restaurante si garaje auto, pana la dezvoltatori de software pentru platforme mobile.

School For Startups a avut 225 de participanti anul trecut si tinteste sa aiba 450 pentru editia din acest an, care va avea loc atat in Bucuresti cat si in Cluj si Timisoara. Ghenea spera ca pe viitor din ce in ce mai multi antreprenori din IT sa participe la proiect, intrucat crede ca acesta este segmentul care ofera in prezent cele mai mari oportunitati in Romania.