Salata orientală este recomandată de Mihaela Bilic pentru această vară. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a arătat salata pregătită de ea într-un videoclip publicat pe rețelele sociale, unde a și explicat beneficiile ei nutriționale.
În descrierea clipului, Mihaela Bilic a scris pe Facebook: „Cu efect prebiotic și probiotic, salata orientală e un fel de mâncare complet, românesc și… de vară!😜🤩” .
Ulterior, în video, a detaliat de ce această salată este atât de benefică pentru organism: „Știu că v-am mai zis, dar nu strică să vă mai reamintesc. Salata orientală este un fel de mâncare complet și poate fi de vară. Avem oul, care este un aliment cu puține calorii și toți nutrienții, avem ceapa cu efect prebiotic, adică hrănește bacteriile bune din intestin, avem cartofii reci, care ei au amidon reconstruit, recristalizat la fel cu efect prebiotic și mai punem și niște castraveți în saramură ca să avem probiotice.
Alimentele care pot fi consumate și după expirare. Mihaela Bilic: „Mucegaiul are rol de protecție”
Și uite așa un fel de mâncare complet, delicios, românesc, de care nu vreau să uitați. Și, bineînțeles, dacă nu îi puneți ouă, poate să fie și de post. Poftă bună!”
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/08/mihaela-bilic-si-un-bol-cu-salata-orientala-1024x576.jpg)
Iată cum se prepară, în general, o salată orientală:
Ingrediente:
Mod de preparare:
Cartofii se fierb în coajă, se lasă la răcit complet (pentru efectul prebiotic maxim), apoi se curăță și se taie rondele. Se adaugă ceapa tăiată subțire, castraveții murați, ouăle feliate și se amestecă totul ușor cu ulei, oțet, sare și piper.
Se poate consuma imediat sau se lasă la frigider o oră pentru un gust și mai intens. O salată simplă, gustoasă și extrem de benefică pentru digestie, exact așa cum o recomandă Mihaela Bilic pentru această vară.
Mihaela Bilic a fost prezentă recent în emisiunea lui Cătălin Măruță de la Pro TV, unde a dezvăluit câteva detalii despre alimentele cu adevărat sănătoase. Nutriționista a început prin a spune despre salamul de soia de altădată care se livra în special pe timpul comunismului. Ea spune că soia cu care produsul era fabricat acesta nu este la fel ca soia de acum, care este, de fapt, un subprodus de soia.
Citește, pe Romaniatv.net și: Mihaela Bilic, adevărul despre ciorbă. La ce trebuie să renunţăm: „V-aş ruga să abandonăm aceste practici”
Printre alimentele de pe vremea bunicilor pe care le putem păstra, mai spune ea, se numără și compotul, dar numai dacă nu are mult zahăr și dacă este făcut cu fructe de sezon.
„Știi cum se face parizerul? Trebuie amestecat cu fulgi de gheață pentru a-i da acea structură pufoasă.
Salamul de vară cu soia pe care îl aveam pe vremea părinților și bunicilor noștri nu mai există în prezent. Oamenii mănâncă tot felul de subproduse din soia, însă acel salam de soia din vremurile comuniste nu mai există.
Parizerul îl păstrăm dacă este din carne de porc și vită și dacă are o listă scurtă de ingrediente, maxim 5 ingrediente. Dacă are E-uri, D-uri…
Compotul îl păstrăm, iar la capitolul fructe în compot este o variantă foarte normală să consumi fructe iarna în acest fel. Păstrăm magiunul, dulceața și gemul, dar cantitatea de zahăr trebuie ținută sub control.
În rețeta de magiun oficială nu se pune deloc zahăr; doar se fierbe și prin faptul că este atât de fiert se sterilizează. Dacă sunt făcute cu fructe de sezon ies bune. La cantitatea de zahăr recomandată, aș spune că, dintre rețetele noastre de prăjituri și dulciuri, putem tăia 30% din cantitatea de zahăr și vă promit că iese la fel. Eu fac asta la pandișpanul cu vișine.
În salata orientală din copilăria mea nu exista maioneză. Cartofi reci, măsline, murături sau dacă era primăvară, un pic de ridiche. Salata orientală ar fi bine să fie consumată fără maioneză.
În uleiul de floarea-soarelui avem omega-6 – cea mai importantă sursă de acizi grași esențiali, dar care sunt proinflamatori. Mulți români sunt umflați din cauza acestui ulei. Punem prea mult ulei la toate, având impresia că astfel dăm gust.
De exemplu, din trecut, păstrăm ardei umpluți, păstrăm sarmale, dar nu punem ulei în cratiță ca să fiarbă în ulei. Dacă sarmalele fierb în zeamă de varză cu puțin bulion, este o sarma dietetică, și culmea, sarmaua poate fi inclusă în dieta de slăbire pentru că ai orez cu carne tocată și varză murată cu probiotice, ce ar putea fi greșit? Dacă ai turnat și sticla de ulei, s-a terminat sarmaua. La fel la ardei umpluți, aceștia se fierb în apă. Sunt produse potrivite pentru slăbit.
Chifteluțele fie le punem la cuptor, fie le prăjim într-o incintă din aceasta cu vapori de grăsime”, spune Mihaela Bilic, la „La Măruță”.