Potrivit acestuia, valoarea totala a sectorului de legume si fructe este de 4 miliarde de lei (circa 1 miliarde euro), iar fiscalizat se vinde o productie in valoare de circa 1 miliard de lei (circa 250 milioane euro).
„Productia nationala nu este in piata reala, foarte mult se comercializeaza fara niciun fel de taxe. Multi ies din sector si prefera sa comercializeze la poarta casei sau inregistrati ca persoane fizice si platind taxe minore”, a spus Dragan, citat de NewsIn.
Conform lui Dragan, din datele prezentate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), se observa o scadere anuala a sumelor incasate din TVA-ul din sectorul legume- fructe.
„Productia creste, dar in acte apare tot mai putin”, a mai mentionat directorul Directiei Politici de Piata in Sectorul Culturi Horticole.
El a aratat ca producatorii prefera sa vanda la negru si astfel, in fiecare an numarul societatilor comerciale inregistrate scade.
In 2008, s-a cultivat cu legume o suprafata totala de 232.800 de hectare din care s-a obtinut o productie de 3.054.000 tone de legume, fata de 2.800.000 de tone obtinute in 2007.
Dragan a explicat ca principalul motiv al cresterii productiei este achizitionarea de samanta de calitate si practicarea culturilor intensive in solarii.
Dintre acestea, cea mai mare crestere s-a inregistrat la productia de varza, in 2008 obtinandu-se 956.000 de tone, comparativ cu 2007 cand s-au cules 840.000 de tone.
De asemenea, productia de tomate si productia de morcovi s-a majorat cu 87.000 de tone, iar productia de ceapa a crescut cu 43.000 de tone in 2008. In plus, productia de castraveti s-a marit cu 9.000 de tone in 2008, iar cea de mazare si fasole a crescut cu 5.500 tone.