- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Noul Cod de Procedura Fiscala: Te incurajeaza sa platesti datoriile la stat in prima luna, dar e mai iertator cu cei care intarzie cu anii

23 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Modificarile Codului de Procedura Fiscala, promovate de guvern drept o adevarata gura de oxigen pentru oamenii de afaceri, introduc dubla impunere (dobanzi de intarziere plus penalitati) si risca sa agraveze blocajul financiar, afirma consultantii fiscali si oamenii de afaceri, chestionati de DailyBusiness.ro.
Noul Cod de Procedura Fiscala: Te incurajeaza sa platesti datoriile la stat in prima luna, dar e mai iertator cu cei care intarzie cu anii

Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, a anuntat miercuri aprobarea prin ordonanta de urgenta a unor modificari ale Codului de Procedura Fiscala, menite a sprijini firmele romanesti in perioada de criza.

Dupa ce luni de zile, oamenii de afaceri s-au plans ca dobanda de intarziere perceputa de stat pentru neplata la timp a taxelor si impozitelor este prea mare (0,1% pe zi), Guvernul a decis reducerea la jumatate a acestora. In plus, a introdus si o perioada de 30 de zile in care contribuabilii isi pot plati darile la stat fara sa fie calculate penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse.
[img=664]Pe cine ajuta si pe cine dezavantajeaza noul Cod de Procedura Fiscala[/img]
Pana aici, spun consultantii fiscali, toate bune si frumoase. „Statul a inteles in sfarsit ca dobanzile de intarziere inseamna, in fapt, o dobanda de 36,5% pe an, ceea ce este cu mult peste dobanzile din piata bancara”, afirma consultantul fiscal Gabriel Biris.

Insa deciziile executivului nu s-au oprit aici. Contribuabilii care nu isi platesc obligatiile in 30 de zile vor plati pe langa dobanzile de intarziere de 0,05% pe zi si o penalitate de 5% din valoarea principalului (suma datorata fara majorari – n.r.). Dupa alte 60 de zile, penalitatea creste la 15%.

Este un caz clar de dubla impunere. Firmele care nu reusesc sa plateasca la timp, vor plati si dobanzi de intarziere si penalitati, ceea ce este absurd”, afirma consultantul fiscal Dan Schwartz.

„Este o prevedere abuziva, care va face mai mult rau decat bine”, a spus Gabriel Biris.

„In prezent, platesti 0,1% pe zi. Asta inseamna o dobanda de 6% la 60 de zile. In noua forma, platesti majorari de intarziere de 3%, aferente unei cote de 0,05%, la care adaugi inca 5%. Practic, platesti statului o suma mai mare cu 2 puncte procentuale, de 8%. La 90 de zile, dobanda creste la 19,5% fata de 9% cat era pana acum. E scandalos!”, a subliniat Biris.

In noua formula, la un an, dobanda ajunge la 33,25%, fata de 36,5% in varianta anterioara. Altfel spus, statul pare ca ii ajuta, practic, pe cei care nu isi plateau datoriile cu anii, a mai spus Gabriel Biris.

Statul, criticat

Reactia oamenii de afaceri la noile prevederi „anti-criza” din Codul de Procedura Fiscala era lesne de anticipat. Printre cei mai vehementi contestatari s-au aflat Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45 si Maria Grapini, presedintele Pasmatex Group.

Am sentimentul ca statul isi bate joc de noi„, spune Burcea. „Inclin intre a percepe aceasta ordonanta ca o dovada de incompetenta si rea intentie. Directia este clara. Sa punem piciorul pe gatul oamenilor de afaceri, pe ideea ca, daca nu le convine, n-au de ales”, a declarat Burcea.

Maria Grapini se intreaba de ce ordonanta nu se aplica si pentru datoriile statului catre mediul de afaceri. „In prezent, statul plateste majorari de intarziere de 0,1% pe zi, insa pentru asta trebuie sa il actionezi in judecata. Ordonanta asta se aplica numai pentru contribuabili. Adica ei sunt exceptati. Unde e tratamentul egal in fata legii?”, se intreaba Grapini.

Proprietarul Paralelei 54 are o opinie similara. „Sa plateasca si ei penalitati pentru neplata la timp a TVA-ului, asa cum platim noi. Dar din oficiu, nu sa trebuiasca sa ajungem prin tribunale”, spune Alin Burcea.

Maria Grapini crede ca noua ordonanta nu va face altceva decat sa amplifice blocajul financiar.

„Daca se va merge cu aceasta grila prezentata de 5%, respectiv 15 %,vor fi blocaje imense. Eu sunt pentru disciplinarea agentilor economic, nu sa plateasca numai unii, iar altii (de regula cei cu spate asigurat) nu. Pe mine ma ingrijoreaza insa faptul ca legislatia fiscala fiind stufoasa, interpretabila, se poate ca nu din indisciplina, ci dintr-o alta interpretare, sau uneori greseala, agentilor economici sa li se stabileasca debite la controlul fiscal nereale, dar pentru care se vor calcula majorari cu acele procente aberant de mari. Se va ajunge la blocaje majore atata timp cat procesele pentru contestarea majorarilor dureaza ani de zile”, a declarat omul de afaceri.

Presedintele grupului Pasmatex spune ca, daca ar fi la Guvern, ar veni cu o alta solutie, mai buna.

„Daca eu as putea emite o ordonanta, evident, as pune majorari de intarziere daca nu se achita in termen de 15 zile de la scadenta de 0,05% pe zi si de 1% daca depaseste 90 de zile. Pentru neplata TVA de catre stat, as prevedea aceleasi majorari si termene, cu posibilitate de compensare a debitelor cu creantele dintre stat si societatile in cauza”, a explicat Grapini.

Consultantii fiscali: Se va ajunge la Curtea Constitutionala

Consultantii fiscali spun ca noile prevederi ale Codului de Procedura Fiscala sunt anticonstitutionale, pentru ca introduc dubla impunere. Gabriel Biris este convins ca „abuzul de forta al statului” va fi atacat la Curtea Constitutionala.

La fel crede si consultantul fiscal Dan Schwartz. „In 1998, a fost o sentinta intr-un caz similar, in care s-a acuzat faptul ca penalizarile de intarziere percepute de stat dublau practic datoria. Cu siguranta se va merge la Curte si va fi o decizie ce va anula acest abuz”, a declarat Schwartz.

Deja pe lista nemultumitilor s-au inscris patronatele din mai multe domenii de activitate. Printre ele, Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIMM). Organizatia a avertizat, inca dinainte ca ordonanta sa fie aprobata de Guvern, ca masurile sunt aberante.

„Se aplica practic o dubla pedeapsa, si dobanzi si penalitati. Se dubleaza astfel costurile pentru IMM-uri in perioada de criza. Sugeram sa se mentina doar dobanzile, fara penalitati. De asemenea, propunem in perioada crizei prelungirea termenelor de plata cu 60 de zile pentru microintreprinderi si cu 30 de zile pentru IMM-uri. Peste 80% din firme au peste 30 de zile de intarziere la plata, iar multe depasesc si termenul de 60 de zile”, declara Ovidiu Nicolescu, presedintele asociatiei.