- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Omul care dezvolta cea mai noua banca locala: Dobanzile depozitelor la lei scad sub 6%, creditele se pot ieftini

01 Feb, 00:02 • gecad.net
Dobanzile maxime ale depozitelor la lei ar putea scadea spre finalul anului sub 6% pe an, fata de 7,5-8% pe an, cat sunt in prezent, iar dobanzile la credite ar putea de asemenea sa coboare, pe fondul cresterii competitiei dintre banci, spune Petre Tulin, directorul general al Bancii Comerciale Feroviare.
Omul care dezvolta cea mai noua banca locala: Dobanzile depozitelor la lei scad sub 6%, creditele se pot ieftini

Lansata in 2009, Banca Comerciala Feroviara este cea mai noua institutie de credit cu capital integral romanesc. Tulin considera conducerea bancii o provocare, „pentru ca trebuie creat totul de la zero”.

Pana in prezent, Petre Tulin a coordonat departamentul de reglementare din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, si a condus bancile BCR Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte.

Dailybusiness.ro : Unde vedeti dobanzile pentru depozitele la lei, la finele lui 2011?
Petre Tulin : Cred ca vor urma acelasi trend ca si dobanda de referinta, dar vor mentine o diferenta consistenta fata de dobanda cheie. Ramane de vazut si care va fi politica pe care o vor aplica bancile mama. Daca acestea vor mari expunerea fata de Romania, atunci este posibil ca dobanzile la depozite sa scada, pentru ca va scadea presiunea pe atragerea de fonduri de pe piata locala. Dobanzile maxime la depozitele in lei cred ca ar putea cobori mai jos de 6% pe an la finalul lui 2011.

DB : Iar la credite?
PT : La credite probabil ca va exista o tendinta de scadere a marjelor de catre banci. Multe banci s-au concentrat in ultimul timp pe refinantare si acest proces nu poate sa duca decat la scaderea marjelor, lucru benefic pentru toata lumea. Refinantarea a inceput pe persoane fizice si incepe sa se contureze si pe segmentul persoane juridice.

DB : La euro exista perspectiva cresterii euribor. Cum vedeti evolutia dobanzilor la depozite si credite la final de an?
PT : Este posibil ca nivelul nominal al euribor (dobanda interbancara in functie de care sunt calculate dobanzile creditelor in euro – n.r.) sa fie mai mare ca in 2010, dar reducerea marjelor ar putea compensa cresterea euribor in 2011. Dobanzile la creditele in euro cred ca ar putea ramane la acelasi nivel, poate putin mai jos ca in 2010. Cred ca vor scadea mai mult dobanzile la credite decat cele la depozite, la euro.

DB : Credeti ca starea mediului bancar se va imbunatati in 2011 fata de 2010?
PT : Sunt convins ca va fi un an mai bun decat 2010, dar nu va fi un an usor. Sentimentul investitorilor s-a imbunatatit. Soldul creditelor pe intreg sistemul cred ca va inregistra o crestere real pozitiva (in ultimul an soldul creditelor a inregistrat o scadere reala de 3%, similara cu cea din 2009 – n.r.), datorita imbunatatirii activitatii economice.

DB : Cum a fost 2010, primul an de activitate pentru Banca Comerciala Feroviara?
PT : Am inaugurat banca in 2009, dar intr-adevar, abia la jumatatea lui 2010 am inceput activitatea de creditare. Pana atunci am operationalizat liniile de business. De asemenea, am implementat o serie de servicii cum ar fi Internet Bankingul, si am pus la punct proiectul de carduri. Internet Bankingul a fost operationalizat la finele lui 2010, iar cardurile vor deveni operationale in a doua jumatate a lui martie. Vor fi carduri de ultima generatie, smart carduri cu cip.

2011 va fi anul de dezvoltare a business-ului. In paralel vom creste si reteaua de distributie. Vrem sa operationalizam 19 unitati, 15 sucursale si 4 agentii, in acest an.

DB : Cum au evoluat costurile cu extinderea pe fondul crizei?
PT : Exiderea prin sucursale a devenit mult mai ieftina. Avem niveluri destul de joase de chirie: circa 50% fata de 2009.

DB : Cati oameni noi veti angaja pe fondul extinderii?
PT : Vrem ca structura de personal sa creasca pe masura ce creste volumul de activitate. Dezvoltarea teritoriala va fi cea care va aduce cresterea de personal. Vom angaja in cele 19 unitati pe care le deschidem, deci in zona de vanzari, respectiv consilieri de credit, casieri, administratori de cont.

Oricum, in 2011, cresterea volumului de activitate va fi net superioara cresterii de personal. Daca schema permite, sa zicem, 7 posturi intr-o sucursala, nu ii vom angaja de la inceput, ci in functie ce activitatea sucursalei creste. In 2010 ne-am ocupat pozitiile cheie din centrala.

Investitiile in titluri de stat vor scadea

DB : Ce volum de credite ati acordat si ce structura de credite aveati al final de an?
PT : Primul an a fost modest, un an de inceput. Circa 51-52% din creditele la sold sunt pentru sectorul corporate, iar circa 48% pentru retail. Mai bine de 80% din credite sunt in lei.

DB : Ati investit in titluri de stat?
PT : Da, aproape 10 milioane de lei, in 2010.

DB : Veti continua sa investiti in titluri de stat in 2011?
PT : Soldul lor va scadea in total, la circa 7-8% din total credite. Acum este mult mai mare.

DB : Politica de remunerare a statului vi se pare buna in prezent? Ce perspective vedeti pentru randamentele la titluri in perioada urmatoare?
PT : Semnalul il da banca centrala atunci cand fixeaza dobanda de referinta. Noi o vedem scazand aceasta dobanda in viitor pentru ca, desi obiectivul de inflatie al BNR este ambitios, consideram tinta ca fiind tangibila. Randamentele la titluri de stat vor urma un trend similar, asa incat bancile ar putea deveni mai active in activitatea de creditare a economiei reale, ceea ce cred ca este bine.

DB : Ce politica de dobanzi la depozitele in lei si euro veti adopta in 2011?
PT : Vom deveni mai agresivi. In prezent avem o pozitie foarte lichida pentru ca nu avem un portofoliu solid de credite. In 2011 activitatea se va schimba pentru ca vrem sa obtinem un echilibru credite/depozite. Vom avea o crestere sustinuta a activitatii de creditare, iar aceasta crestere va trebuie finantata.

Legat de dobanzile la depozite, pot spune ca ne permitem sa nu „cotam” foarte sus, pentru ca avem un nivel moderat de dobanzi la credite. Fiind o banca noua, avem un avantaj in raport cu alte banci. Costul riscului (generat de regula de creditele nerperformante, care nu sunt o problema pentru o banca noua – n.r.) este destul de scazut.

Activitatea de creditare ar putea creste de 3-4 ori in 2011

DB : Piata interbancara va este accesibila? Multi bancheri se plang ca nu pot face refinantari pe termen lung de la banci, din cauza scadentelor reduse pe care sunt oferite creditele.
PT : In 2011 ne vom concentra mai mult pe resursele de finantare de la clienti si speram ca in 2012 sa crestem cota de finantare de pe piata interbancara. In prezent nu avem refinantari de pe piata interbancara. Creditele le-am finantat in proportie de 60-70% din captaluri proprii, iar restul din depozite. Deocamdata suntem plasator net pe piata interbancara.

DB : Cum vedeti evolutia creditelor la sold ale bancii in 2011?
PT : Activitatea pe segmentul corporate va creste mai accelerat decat cea de pe segmentul retail, dar ambele segmente vor avea ritmuri de crestere mai accelerate ca in 2010. Probabil ca la final de an vom avea circa 60% credite corporate si 40% credite retail.

Soldul total al creditelor ma astept sa creasca de 3-4 ori, ceea ce nu e spectaculos, in conditiile in care suntem foarte la inceput.

DB : Ati facut refinantari in 2010?
PT : Da, in special pe segmentul persoane fizice, dar in cateva cazuri si pentru persoane juridice. Din creditele retail din 2010, peste 50% au fost refinantari. Vom continua si in 2011, cand concurenta va creste, pentru ca debitorii buni sunt doriti de orice banca.

DB : Mentineti targetul de intrare pe break even in 2012?
PT : Da. Sunt convins ca il vom atinge.