- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Patronat: In 2008 importam ciment si din China, acum este suficienta productia interna

16 Sep, 15:21 • cristina.mihai
Patronatul din Industria Cimentului (CIROM) estimeaza pentru 2009 o scadere de circa 50% a productiei interne, si de circa 10 ori a importurilor, dupa ce anul trecut, cererea a depasit productia interna de 10 mil. de tone si au mai fost importate 1 mil. tone de ciment, inclusiv din China, a spus Ion Crangasu, directorul executiv al organizatiei.
Patronat: In 2008 importam ciment si din China, acum este suficienta productia interna

„Acest nivel al importurilor din 2008 era ingrijorator, motiv pentru care cei 3 producatori, Holcim, Lafarge si Carpatcement, au investit in cresterea capacitatii de productie. In urma efectelor crizei, in T4 consumul a inceput sa scada, asa ca s-au amanat investitii de circa 1 mld. euro”, a spus Crangasu.

Totusi, el mentioneaza ca cererea de pe piata este acoperita de capacitatile de productie actuale. Motiv pentru care importurile vor fi modeste.

In primele 6 luni ale anului s-au importat circa 100.000 de tone de ciment, iar productia interna a depasit, pana in prezent, 3 mil. de tone. Crangasu estimeaza ca pana la finalul anului, vor mai fi importate mai putin de 50.000, iar productia interna va ajunge la maxim 5 mil. tone. Productia va merge intergral spre consum, stocurile in domeniu fiind foarte mici.

Piata de ciment din Romania a ajuns anul acesta la nivelul din 2006, consumul scazand cu circa 30% in primele 6 luni ale anului.

Crangasu spune ca in domeniu s-au efectuat disponibilizari, insa nu la scara larga, fiind concediati cateva zeci de persoane din fiecare companie.