- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pensia medie ar putea atinge anul viitor 66-70% din salariul mediu net

11 Mar, 17:10 • adrian.mihaltianu
La 1 ianuarie 2009 vom ajunge la o pensie medie egala cu 66-70% din salariu mediu net, ceea ce este, din punct de vedere al suportabilitatii, exemplar, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor.
Pensia medie ar putea atinge anul viitor 66-70% din salariul mediu net

„Am inceput anul trecut o reforma a pensiilor, care o continua pe cea din 2005. Practic, in perioada 2005-2008 s-au inlaturat o mare parte din deficientele sistemului de pensii. Am inceput cu recalcularea si am continuat cu majorarile”, a spus Vosganian, opinand ca aceasta majorare nu s-ar fi realizat daca nu ar fi existat un corespondent in castigurile salariale.

Potrivit ministrului Finantelor, in ultimii ani, castigurile salariale au avut o dinamica mult mai accelerata decat in anii precedenti. 2007 a fost primul an in care numarul salariatilor a depasit numarul pensionarilor aflati in evidenta asigurarilor sociale.

Fondurile de pensii vor ajuta la cresterea si stabilizarea economiei, prin impactul pe care acestea il vor avea asupra pietelor investitionale.

In prezent, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Privare (CSSPP) are in dezbatere publica doua norme importante pentru urmatoarea etapa a pensiilor administrate privat, cea privind aderarea continua si cea referitoare la colectarea contributiilor.

„Trebuie remarcat ca aceasta perioada initiala de aderare a avut un succes anticipat de putina lume. A crescut gradul de informare si increderea in sistem”, a spus Mircea Oancea, presedintele arbitrului pensiilor.

In ceea ce priveste legislatia in vigoare, Mircea Oancea considera ca aceasta este una bine pusa la punct, in opinia sa aceasta fiind mai restrictiva decat in alte tari.

„In perioada urmatoare ne propunem sa adoptam reguli, norme si proceduri privind transferurile de portofolii intre administratorii de pensii private. Toate aceste transferuri le vom accepta numai in conditiile in care sunt urmarite interesele participantilor la sistem”, a spus Oancea.

Acesta a mai mentionat ca in prezent CSSPP are in vedere realizarea unor norme care vor stabili conditiile ce ar putea determina retragerea autoritatii de administrare a societatilor de pensii private.

Incepand cu 2008, persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 35 ani, nou intrate in campul muncii, sunt obligate sa adere la unul din fondurile de pensii in 4 luni de la prima angajare, altfel vor fi repartizate aleatoriu.