- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pericolul n-a trecut. Tanasescu spune ca bancile straine si-ar putea retrage banii

30 Oct, 11:36 • razvan.codorean
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, spune ca exista posibilitatea ca subsidiarele institutiilor de credit sa transfere bani in afara Romaniei daca bancile mama o vor cere, mentionand in acelasi timp ca la Bruxelles au fost stabilite masuri pentru pastrarea expunerilor.
Pericolul n-a trecut. Tanasescu spune ca bancile straine si-ar putea retrage banii

„Mentinerea expunerii subsidiarelor bancilor din Romania este cruciala. Si cred ca in mesajul presedintelui Romaniei la aceasta reuniune (de miercuri a Consiliului European, la Bruxelles – n.r.) un mesaj care a fost imbratisat de toate statele, a facut ca in comunicatul final sa apara acea fraza la mentinerea expunerii subsidiarelor in toate tarile din Europa”, a afirmat Tanasescu la emisiunea „Dupa 20 de ani, difuzata duminica la Pro TV.

Cu toatea aceastea, el a admis ca exista si posibilitatea ca banii sa iasa din tara.

„Exista aceasta potentiabilitate ca, in cazul in care parintii, mamele, tatii acestor subsidiare sa ceara o plecare a banilor, sa se intample”, a afirmat Tanasescu, intrebat daca retragerea banilor din subsidiarele bancilor straine reprezinta cea mai mare amenintare la adresa Romaniei.
[img=2191][/img]

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ne-a-scos-din-faliment-acordul-de-la-bruxelles-ce-au-decis-liderii-europeni-69996/]DailyBusiness.ro a scris, joi[/url], intr-o analiza privind efectele acordului european de ajutor financiar, ca Romania s-a aflat, zilele trecute, intr-o situatie de risc financiar.

Autoritatile primisera semnale ca mai multe banci straine prezente in Romania au de gand sa isi retraga din fonduri. Practic, de pe piata romaneasca, ar fi urmat sa dispara cateva miliarde de euro.

Motivul? Marile banci aveau pregatit un „Plan B” in cazul in care, la Bruxelles, liderii europeni nu treceau de la vorbe la fapte.

Faptul ca situatia era foarte grava a aratat-o presedintele Traian Basescu, care intr-un discurs foarte vehement, chiar neobisnuit pentru standardele diplomatiei, a acuzat duminica trecuta liderii din zona euro ca din cauza indeciziei acestora, platim “oalele sparte” ale crizei.

Ulterior, ii chema pe membrii guvernului la Cotroceni, iar in spatele usilor inchise se faceau scenarii de criza financiara. Daca bancile si-ar fi retras expunerile, ar fi fost activat automat acordul preventiv, iar Romania ar fi tras cei 3,5 miliarde de euro de la Fondul Monetar International.

„Ceea ce a insemnat ingrijorarea noastra a primit un raspuns din partea statelor membre. Statul gazda al subsidiarelor nu va fi niciodata in pericol de a constata ca piata bancara e diminuata prin retragerea fluxurilor de capital”, a spus presedintele Traian Basescu.

Cititi continuarea analizei [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ne-a-scos-din-faliment-acordul-de-la-bruxelles-ce-au-decis-liderii-europeni-69996/]aici[/url].