- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Previziune ingrijoratoare: Leul nu va recupera pierderile nici dupa referendum

08 Jul, 22:52 • adrian.mihaltianu
Incertitudinea, mai ales legata de criza din zona euro, va impiedica leul sa recupereze dupa referendum in totalitate pierderile inregistrate in contextul suspendarii presedintelui Traian Basescu, iar cursul va ramane la circa 4,5 lei pe euro pana la sfarsitul anului, potrivit Commerzbank.
Previziune ingrijoratoare: Leul nu va recupera pierderile nici dupa referendum

Probabilitatea ca Basescu sa fie nevoit sa paraseasca postul de presedinte este foarte ridicata, iar aceasta perspectiva va mentine probabil la un nivel ridicat prima de risc pentru activele romanesti, a declarat analistul Thu Lan Nguyen de la Commerzbank.

Cursul ar putea inregistra o corectie usoara dupa referendum, similara celei consemnate dupa rasturnarea surprinzatoare a Guvernului la sfarsitul lunii aprilie. Cursul a urcat puternic si la momentul respectiv, dar si-a revenit dupa ce Victor Ponta a preluat conducerea executivului si a reasigurat pietle financiare ca intentioneaza sa urmeze programul FMI, noteaza [url=http://economica.rtv.net/commerzbank-leul-nu-va-recupera-in-intregime-pierderile-dupa-referendum_28477.html]economica.net[/url].

Analistul considera, insa ingrijoratoare perceptia ca Guvernul preia controlul asupra Justitiei, situatie care ar putea atrage critici ale institutiilor internationale care asigura programul preventiv al Romaniei.

Cursul de schimb a inceput sa creasca de marti, ca urmare a tensiunilor politice din Romania, Banca Nationala a Romaniei (BNR) [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/un-nou-maxim-istoric-cursul-bnr-a-urcat-la-4-5142-lei-euro-78284/]anuntand vineri un nou maxim istoric[/url], de 4,5142 lei/euro, insa pe piata bancara cursul a incheiat saptamana la un nivel de peste 4,53 lei/euro.

Astfel, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/criza-politica-afecteaza-grav-leul-cursul-ameninta-sa-treaca-de-4-5-lei-euro-78242/]previziunile analistilor chestionati de DailyBusiness.ro[/url] s-au adeverit, tinand cont ca vineri [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/presedintele-traian-basescu-a-fost-suspendat-78302/]a fost suspendat presedintele[/url] Traian Basescu.

Referendumul este programat pentru 29 iulie.

Guvernul a calculat cheltuielile aferente referendumului
de demitere a presedintelui [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cat-costa-referendumul-78303/]la
circa 95 de milioane de lei[/url], mai mult decat in 2007, in conditiile in
care sunt deschise sectii de vot si in strainatate, urmand ca unele
circumscriptii sa fie „redesenate”, potrivit unor surse oficiale.

Banii urmeaza sa fie alocati din Fondul de rezerva
bugetara.

Votul la referendumul pentru demiterea presedintelui
Traian Basescu va putea fi exercitat oriunde in tara, fara sa mai existe
obligativitatea ca votul sa fie exprimat doar intr-o anumita circumscriptie
electorala, potrivit informatiilor transmise de premierul Victor Ponta in
sedinta de guvern.