- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Proteste de amploare la Madrid fata de planul de austeritate

20 Jul, 00:30 • adrian.mihaltianu
O imensa mare de oameni a invadat joi seara centrul Madridului in cadrul unei manifestatii impotriva noului plan de austeritate al guvernului spaniol.
Proteste de amploare la Madrid fata de planul de austeritate

Sindicatele au facut apel la proteste in 80 de orase din Spania sub sloganul „Vor sa distruga tara. Trebuie sa ii impiedicam”, fata de planul care prevede mai ales o crestere a TVA si a reducerilor in administratia publica.

„Mainile in aer, acesta este un jaf”, striga multimea imobila ascunsa de o mare de steaguri colorate care a inundat marile bulevarde din centrul orasului fara a se mai putea misca in timp ce manifestatia trebuia sa inceapa, noteaza [url= http://www.mediafax.ro/externe/proteste-de-amploare-la-madrid-fata-de-planul-de-austeritate-al-guvernului-9892390]Mediafax[/url].

Prin noile masuri de austeritate, anuntate in aceasta luna, Spania estimeaza ca vor duce la [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/spania-creste-tva-ul-si-reduce-cheltuielile-publice-pentru-incasari-suplimentare-de-65-mld-euro-78456/]incasari de 65 miliarde de euro la buget[/url], pana in 2015.

Printre aceste masuri se numara cresterea TVA de la 18% la 21%, eliminarea deducerii impozitare la cumpararea de locuinte, reducerea indemnizatiilor de somaj dupa 6 luni, eliminarea bonusului de Craciun pentru functionarii publici, scaderea cu 30% a numarului consilierilor locali.

„Stiu ca masurile nu sunt placute, insa sunt necesare. Situatia este extrem de grava, avem nevoie sa ni se imprumute bani pentru a plati functionarii, pensionarii si somerii. Nu ne putem lipsi de imprumuturi din afara, insa este atat de greu sa le primim, incat ne aflam intr-un cerc din care nu putem iesi”, a explicat premierul spaniol, Mariano Rajoy, masurile anuntate.

Somerii vor primi indemnizatii si ajutoare reduse dupa a sasea luna – de la 60% din salariul de baza din momentul concedierii, la 50% din acesta, vreme de o perioada maxima de doi ani, pentru a sprijini cautarea activa a unui loc de munca.

TVA spaniola va fi aplicata la valoarea majorata – de la 18% la 21%, respectiv de la 8% la 10% pentru diferite produse si servicii – [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/spania-a-decis-majorarea-tva-la-21-de-la-1-septembrie-78572/]de la 1 septembrie[/url], pentru a nu afecta astfel sectorul turistic in sezonul estival, dupa cum a anuntat vineri ministrul spaniol al finantelor, Cristobal Montoro.

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/datoria-spaniei-la-un-nou-record-72-1-din-pib-77561/]Datoria publica a Spaniei[/url] a atins la sfarsitul lunii martie un nou record istoric, de 72,1% din PIB, fiind cu 8,5 puncte procentuale mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Guvernul de la Madrid anticipeaza ca la sfarsitul acestui an datoria publica a Spaniei va atinge 79,8% din produsul intern brut (PIB), previziune care nu include imprumutul european destinat recapitalizarii bancilor.

La 31 martie, datoria publica a Spaniei era de 774,549 miliarde de euro, respectiv 72,1%, in crestere de la 68,5% din PIB la sfarsitul anului trecut.