Triplarea pretului la orez si scaderea exporturilor marilor producatori din Asia i-a determinat pe fermierii italieni sa se extinda catre est si sa cumpere, in special, fostele parcele de orez ale lui Ceausescu, abandonate dupa caderea comunismului.
Angelo Dario Scotti, seful companiei italiene Riso Scotti, cel mai mare producator de orez din Europa si prima firma vest-europeana de profil care s-a extins in Romania, spune ca productia din Romania se va realiza la costuri mai mici decat in Italia si Spania, tari afectate de accesul mai dificil la resurse de apa.
Firma italiana Riso Scotti a investit zeci de milioane de euro incepand din 2003 in cumpararea unor parcele de teren dispersate, in suprafata totala de 7.000 hectare in Romania si deschiderea unei fabrici de procesare a orezului la Vladeni.
Oficialii companiei din peninsula spuna ca tinta lor de achizitie in Romania este de pana la 10.000 de hectare in total pana anul viitor. O parte din aceste terenuri va fi vanduta altor fermieri italieni si francezi, pe care reprezentantii Riso Scotti incearca sa-i convinga sa vina in Romania.
Mai multi fermieri italieni si spanioli au inceput sa exploateze parcele mici langa Dunare, in vestul tarii si in est, langa Braila, iar orezul lor este procesat la Vladeni.
Pretul terenurilor agricole din Romania a crescut de cinci ori in ultimii cinci ani, de la 200 de euro la 1.000 de euro pe hectar, dar este de sase ori mai mic decat in Italia.
Cea mai mare parte a productiei mondiale de orez este produsa si consumata in Asia. Uniunea Europeana produce circa 2,2 milioane tone de orez pe an din 500.000 hectare si mai importa inca 1 milion de tone.
Romania ar putea produce 40.000 de tone de orez anul acesta, iar suprafata terenurilor cultivate cu orez ar putea creste de la 40.000 la 50.000 de hectare, in urmatorii cinci ani, estimeaza reprezentantii Riso Scotti. In urmatorii cinci ani, Romania ar putea exporta mai mult de 100.000 tone de orez anual, reducand astfel cu 10% importurile Uniunii Europene, preconizeaza italienii de la Riso Scotti.