Astfel, Romania a obtinut anul trecut o productie medie de 3.471 de kilograme la hectar, fiind devansata de Bulgaria cu o productie de 4.190 de kg/ha, si plasandu-se la circa jumatate din media tarilor cultivatoare din Uniunea Europeana.
Excluzand Cipru si Portugalia, tari cu sol si clima mai putin propice, Romania se gaseste pe ultimul loc din UE si la productia la hectar de grau, cu o medie anul trecut de 2.341 kilograme. Bulgaria are o medie de 3.200 de kg/ha, in timp ce state precum Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia, obtin productii duble fata de Romania.
Cele mai mari productii la hectar se regasesc in Olanda 9.620 kg, Belgia – 9.160 kg, Marea Britanie – 8.280 kg, Danemarca – 8.120 kg, Germania – 7.800 kg, Franta – 7.400 kg.
Majoritatea tarilor mediteraneene au productii sub media UE, dar peste cea obtinuta in Romania.
Ca suprafata cultivata cu grau, Romania ocupa pozitia a patra, cu 8,5% din total, dar realizeaza doar 3,7% din productia europeana, ceea ce o plaseaza pe locul 7.
O situatie similara se regaseste la cartofi, unde Romania este a treia tara din UE ca suprafata cultivata (12,2%), dar are doar a sasea productie din Comunitate (6,7%).
Cu o productie de 15.933 kg/ha, Romania este devansata de Bulgaria – 16,270 kg/ha, Polonia – 19.760 kg/ha, Ungaria – 25.320 kg/ha si Cehia – 26.739 kg/ha. Romania obtine aproape o treime din productivitatea realizata in Germania – 44.056 kg/ha, Franta – 43.460 kg/ha sau Marea Britanie – 42.792 kg/ha.
Romania insamanteaza a doua suprafata din UE cu floarea soarelui, acoperind o cincime din terenurile destinate acestor culturi, dar realizeaza doar a patra productie, cu o cota de 16,1%.