Finante-Banci

Romania, tara bancherilor-camatari. Cum isi ia teapa Isarescu de la protejatii sai

26 Aug, 00:07 • razvan.codorean
Unde dai si unde crapa! Dupa ce guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a decis, surprinzator pentru multa lume, sa taie dobanda cheie la minimul istoric de 4,5% in speranta ca va ieftini si impulsiona creditarea, bancherii au interpretat masura drept o buna ocazie pentru a mai scoate ceva bani din buzunarele romanilor.
Romania, tara bancherilor-camatari. Cum isi ia teapa Isarescu de la protejatii sai

In loc sa reduca dobanzile la credite, bancherii au profitat de [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bnr-continua-sa-taie-din-dobanda-cheie-pana-la-minimul-istoric-de-4-5-92440/]masura BNR[/url] si le-au redus pe cele la depozite. Nu era destul ca platim cele mai mari dobanzi la credite din Uniunea Europeana.

„Se astepta cineva ca bancherii sa procedeze altfel? Poate doar cei naivi. Afacerea bancara din Romania a avut din totdeauna aspectul unui business de camatarie. Doar nu credeati ca bancherii o sa isi taie din castiguri, ca asa vrea BNR”, afirma economistul Cristian Dinulescu.

Suna destul de dur, dar realitatea o confirma. Dupa decizia BNR din 5 august, bancile s-au grabit sa reduca instant numai dobanzile la depozite. Cele la credite mai asteapta.

Milennium Bank a redus dobanda la produsele sale de economisire cu pana la 1,75%.  Carpatica a taiat 1%, Banca Romaneasca 0,85%, Garanti Bank 0,55%, iar BCR 0,5%.

La capitolul credite, doar Banca Transilvania a miscat ceva insa numai la creditele prin Prima Casa. Detalii [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bancile-au-inceput-sa-ieftineasca-imprumuturile-prima-casa-92879/]aici[/url].

Altfel spus, decizia „istorica” luata de BNR a fost ca o frectie la un picior de lemn. 

Analistul financiar Florin Citu a anticipat, de altfel, ca semnalul BNR nu va fi luat in seama de bancheri. 

“Pretul pietei este dat de Robid/Robor (indicii de pe piata monetara interbancara), dobanda este data de costuri, conteaza lichiditatea si la ce scadenta te finantezi. Politica monetara este rupta de economie atat timp cat bancile nu functioneaza”, a declarat Citu. 

Laszlo Diosi, director general al OTP Bank, prezenta, recent, intr-un interviu pentru Agerpres, motivatia pentru care bancile tin sus dobanzile la credite.

„Banca face o politica de creditare dupa experienta avuta in piata si nu putem sa dam mai multe credite si mai flexibile daca vedem ca nu putem sa recuperam si inca este un risc mare ca un credit nou sa intre in faliment, iar acesta nu este bine”, afirma Diosi. 

“Pe portofoliul nou de credite lucrurile stau mult mai bine, dar riscul exista si am avut cazuri cand am dat un credit si compania a intrat in insolventa dupa doua luni, iar acesta este foarte periculos“, a spus bancherul.

[b]Teoria conspiratiei la Banca Nationala[/b]

Sa fi fost atat de naivi cei de la BNR incat sa creada ca bancherii vor reduce dobanzile la credite? Sau poate, de fapt, BNR a incercat, prin aceasta masura, exact sa ajute bancile sa «respire»? 

“Daca, de fapt, BNR le-a oferit bancherilor pe tava portita prin care sa isi creasca incasarile? O gura de oxigen data de cresterea diferentei dintre dobanzile la credite si cele la depozite. Mica, dar necesara”, afirma Cristian Dinulescu. 

“BNR a mai incercat ceva, la pachet. Sa stimuleze bancile sa crediteze mai ieftin statul. O iluzie”, a mai spus acesta.

La nivel oficial, BNR sustine sus si tare ca, prin reducerea dobanzii cheie, a dorit sa faca creditele in lei mai accesibile. 

 „Speram ca bancile vor realiza ca este in interesul lor sa se apropie de clienti.Transmisia, cred eu, se va face mai repede. Cred ca bancile vor vedea pozitiv aceasta decizie. Mai este camp foarte mare pentru a reduce costurile creditarii in lei. Este in interesul lor sa o faca cat mai repede”, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/isarescu-spera-ca-ratele-la-creditele-in-lei-vor-scadea-92451/]a declarat Isarescu[/url], care spera, din nou, ca in septembrie va vedea efectul deciziei in oferta bancilor comerciale.

„Eu sper sa vina repede din concediu si s-o vedeti din septembrie. Sa vedem!”, a afirmat guvernatorul BNR.

Isarescu s-a declarat nemultumit ca bancile scad dobanzile la depozite: “Sunt suparat pe faptul ca se reped si coboara dobanzile la depozite, neintelegand ca pe termen lung isi erodeaza pozitia”. 

[b]Bancherii, in perioada patimilor[/b]

Un lucru este cert in prezent. Faptul ca bancile au mai primit inca o gura de oxigen de la BNR. Astfel ca bancherii pot sta linistiti si sa faca «banking» cu statul, clientul lor preferat. 

Vor continua sa imprumute Guvernul Ponta fara niciun risc, iar in privinta celorlalti clienti, firme si persoane fizice, exista o expresie – “Dumnezeu cu mila”. 

Vor incasa in continuare cele mai mari dobanzi din UE si vor incerca sa isi ascunda, pe alte firme, creditele neperformante. 

Cat timp va mai tine aceasta “afacere”? Pana si ei realizeaza ca “ulciorul nu va mai merge de multe ori la apa”.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), rata creditelor neperformante, ce calculeaza creditele pe care romanii si firmele nu mai pot sa le achite,  a ajuns la 20,19% in luna mai, in crestere cu 0,73 puncte procentuale fata de luna precedenta.

Laszlo Diosi, director general al OTP Bank, se asteapta la ce e mai rau. 

„Cred ca nu am depasit inca varful in ceea ce priveste creditele neperformante. Varful ar putea fi atins in toamna, dar putem sa vedem o imbunatatire in primavara. Cred ca la nivelul sistemului bancar varful va ajunge la 21-22%. Cresterea ar putea fi generata de faptul ca o parte a creditelor restructurate vor intra in faliment. Dupa experienta de pana acum, dintre clientii cu probleme ajutati, 30-40% tot ajung la faliment, aceasta masura avand doar un efect de intarziere. Nimeni nu a crezut ca putem ajunge la 20% credite neperformante. Aceasta este o tragedie“, a spus Laszlo Diosi, citat de Agerpres. 

Analistii de la ING si cei de la Capital Economics estimeaza ca BNR va continua sa taie dobanda cheie cu inca cel putin 0,25 pp din dobanda cheie pana la sfarsitul anului.

Se va vedea acest lucru in costurile creditarii? Sa speram ca Isarescu a avut dreptate si bancile vor reduce dobanzile “din toamna”.