- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Rosenberg, Profi Credit: In doi ani, vom da de 6 ori mai multe credite in Romania

11 Apr, 00:01 • adrian.mihaltianu
Tomas Rosenberg, directorul executiv al institutiei de finantare nebancara Profi Credit, a declarat intr-un interviu acordat DailyBusiness ca firma pe care o conduce si-a propus pentru anul 2010 sa acorde credite in valoare de 80 milioane lei, de 6 ori mai mult decat este prevazut pentru acest an.
Rosenberg, Profi Credit: In doi ani, vom da de 6 ori mai multe credite in Romania

Profi Credit IFN SA a acordat primul credit din Romania pe 27 noiembrie 2007, pentru acest an estimeaza un volum al creditelor finantate de 13 milioane lei, iar din 2009 va oferi imprumuturi si IMM-urilor. Compania face parte din grupul financiar multinational Profireal Group, care activeaza in 5 tari: Cehia, Slovacia, Polonia, Bulgaria si Romania.

DailyBusiness: Care sunt factorii pentru care ati ales sa intrati pe piata romaneasca?
Tomas Rosenberg: Planul de extindere a operatiunilor grupului a avut de la bun inceput in vedere zona Europei de Est. Oportunitatea intrarii grupului pe orice piata este apreciata in functie de mai multe variabile, respectiv stabilitatea sistemului economic, legislatia consolidata, potentialul de vanzare, iar potentialul oferit de macromediul din Romania a fost apreciat ca pozitiv.

DB: Ce obiective aveti pentru urmatorii ani?
TR: In anul 2010, la 3 ani de la inceperea activitatii in Romania, ne dorim sa acordam credite in valoare de 80 milioane de lei. In acest an ne-am propus sa atingem un volum al creditelor finantate de 13 milioane lei, prin intermediul unei retele de cel putin 1.000 de consultanti de credit.

DB: Care sunt produsele pe care le oferiti in prezent clientilor?
TR: Profi Credit a introdus pana in acest moment creditul dedicat persoanelor fizice, in doua variante, Standard si Bonus, accesibil persoanelor fizice cu venituri demonstrabile, indiferent de tipul venitului. Potentialii clienti isi pot formula cererile pentru sume cuprinse intre 900 si 15.000 lei, in valoare nominala, pentru variante de perioade de creditare cuprinse intre 6 si 36 de luni.

DB: Care este diferenta dintre cele doua variante?
TR: Facilitatea suplimentara oferita de creditul de tip Bonus, de amanare a platii ratelor fara costuri suplimentare.

DB: Cand veti acorda credite pentru IMM-uri si persoane fizice autorizate?
TR: Produsul este in plin proces de proiectare, oferirea lui catre agentii interesati se va realiza in prima parte a anului 2009.

DB: Care sunt conditiile in care acordati un credit?
TR: Pentru sume mai mici de 7.500 de lei, in valoare nominala, singurele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca solicitantul se refera la varsta si la demonstrarea veniturilor sale stabile si fixe prin prezentarea, dupa caz, a adeverintei de salariu sau cuponului de pensie, insotit de decizia de pensionare.

DB: Dar pentru creditele mai mari?
TR: Solicitarile facute de persoane sub 23 de ani sau solicitarile facute pentru sume mai mari de 7.500 de lei, in valoare nominala, necesita prezenta unui girant.

DB: Cate birouri aveti in prezent si in ce orase doriti sa va extindeti activitatea in 2008?
TR: In prezent avem birouri regionale in Bucuresti si Craiova, dar pe viitor vrem sa ne extindem activitatea pe intreg teritoriul Romaniei. In prima faza vom lua in calcul orasele Ploiesti, Constanta, Brasov, Cluj si Iasi.

DB: Cu cat considerati ca va creste in acest an piata institutiilor de finantare nebancare?
TR: Actiunea unor factori specifici, respectiv cresterea veniturilor disponibile, trendul de diminuare a ratei somajului, eliminarea unor constrangeri de natura prudentiala, vor duce la cresterea pietei financiare, in general, si implicit a pietei financiare non bancare, dar nu pot estima care va fi cresterea.

DB: Doriti sa colaborati cu alte companii, de exemplu cu magazinele de retail?
TR: Colaborarea cu alte companii nu este exclusa din liniile de dezvoltare ale Profi Credit.

DB: Cum se desfasoara activitatea grupului in celelalte tari?
TR: Anul trecut, 75.000 de clienti au obtinut credite si imprumuturi de la Profireal Group. La nivelul anului 2007, cea mai mare valoare a creditelor si imprumuturilor acordate s-a inregistrat in Cehia, piata pe care grupul activeaza ca furnizor de credite de consum inca din anul 2000. In aceasta tara s-a inregistrat o crestere de 19%, cu o valoare totala de credite acordate de 1,97 miliarde coroane cehesti (circa 80 mil. euro – n.r.).

DB: Si in celelalte trei tari in care este prezent grupul Profireal?
TR: Profireal a inregistrat in 2007 o crestere cu 11% a imprumuturilor acordate in Slovacia, fata de anul precedent, iar in Polonia creditele s-au majorat cu 38%. Primul an de activitate a fost un succes pentru subsidiara din Bulgaria, care a oferit clientilor sai credite si imprumuturi in valoare de 96 milioane coroane cehesti (3,83 mil. euro – n.r.).