- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Seful BCR: Primul efect al falimentului personal va fi ca bancile vor fi mai atente cui imprumuta

24 Mar, 15:38 • Redactia DailyBusiness
Presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels (foto), considera ca primul efect al introducerii legii falimentului personal va fi ca bancile vor fi mult mai atente la clientii carora le acorda credite si nu crede ca aceasta masura va ajuta piata.
Seful BCR: Primul efect al falimentului personal va fi ca bancile vor fi mai atente cui imprumuta

El atrage atentia ca legislatia ar trebui sa asigure ca clientii au facut tot ce este posibil pentru a-si returna creditul, scrie Mediafax.

„Atunci cand un client a facut un contract cu orice institutie de
credit, acesta este obligat sa returneze imprumutul. Acesta cred ca ar trebui sa fie un mesaj clar pentru toti clientii. Oamenii ar trebui sa fie atenti la suma pe care o imprumuta si sa se extinda doar atat cat cred ca pot returna”, a continuat seful BCR.

El a mentionat ca bancile si BNR incearca sa limiteze suma pe care un client o imprumuta la posibilitatile pe care acesta le are pentru a returna creditul, dar ca in final depinde de ceea ce fiecare persoana considera ca este adecvat pentru ea insasi.

Totodata, Bruynseels a atras atentia ca bancile din Romania si-au exprimat opinia privind legea falimentului personal, si ca au facut propuneri alternative care insa au fost respinse.

„Primul efect va fi ca vom fi mult mai atenti cui imprumutam. Vom avea un apetit la risc mult mai scazut”, a explicat seful BCR.

Senatorii au adoptat, marti, o propunere legislativa privind insolventa persoanelor fizice, initiata de senatori PDL, dar care a fost sustinuta in plen de toate grupurile parlamentare.

Potrivit proiectului, debitorul care cu buna credinta a cerut si a acceptat deschiderea procedurii insolventei va putea fi descarcat total sau partial de datoriile anterioare sau ulterioare deschiderii procedurii, daca bunurile sale sunt insuficiente pentru plata intregii mase credale si daca instanta i-a acordat beneficiul scuzabilitatii.

Legea mai stabileste ca debitorul de buna credinta care, fie prin plan, fie prin plata anticipata, a acoperit un minimum de 75% din valoarea totala a creantelor acceptate in lista creditorilor, va beneficia de inchiderea anticipata a procedurii si de stergerea din toate registrele de publicitate si evidentele publice a consecintelor juridice ale insolventei.

Guvernul s-a pronuntat impotriva proiectului de lege promovat de doi senatori PDL, invocand probleme de legalitate.

Adoptarea legii falimentului personal ar putea forta bancile sa caute garantii suplimentare pentru finantare si va restrictiona accesul la credite, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, aratand ca banca centrala a transmis Parlamentului un punct de vedere defavorabil proiectului.

De asemenea, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a transmis Parlamentului un punct de vedere prin care se opune promulgarii acestei legii, considerand ca poate induce un risc suplimentar in sistem, mai ales in conditii de criza.

Vicepresedintele ARB Steven van Groningen a declarat marti ca legea insolventei persoanelor fizice va reprezenta un risc suplimentar pentru banci si se va traduce in cresterea costurilor la creditele pentru persoane fizice, in special ipotecare, iar aplicabilitatea se va reduce la clientii cu credite mari.

Actul normativ va fi trimis spre dezbatere Camerei Deputatiilor, care este camera decizionala.