Strainii, liber la cumparat terenuri agricole. Nu sunt obligati nici macar sa aiba experienta in agricultura

18 Nov, 17:28 • Redactia DailyBusiness
Statul elimina restrictiile impuse in prezent cetatenilor straini care vor sa cumpere terenuri agricole, dupa 1 ianurie, inclusiv obligatia de a avea experienta in agricultura, dar pastreaza prevederea privind dreptul de preemptiune al cetatenilor romani, potrivit unui proiect de lege.
Strainii, liber la cumparat terenuri agricole. Nu sunt obligati nici macar sa aiba experienta in agricultura

“Se mentine dreptul de preemptiune la
achizitia terenurilor al coproprietarilor persoane fizice,
arendasilor, vecinilor persoane fizice si a tinerilor cu varste de
pana la 40 de ani care au activitati agricole in localitatea in care
se afla respectivul teren agricol”, au declarat agentiei
Mediafax surse din Ministerul Agriculturii.

In momentul in care va primi o oferta
de la un cetatean strain, vanzatorul este obligat sa mearga la
primarie cu o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor si
afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol. Cererea va fi
insotita de oferta de vanzare a terenului agricol, care va cuprinde,
pe langa pretul cerut pentru teren, numele si prenumele vanzatorului,
adresa completa a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului,
suprafata, categoria de folosinta si documentele cadastrale.

Daca in termen de 30 de zile nu cumpara
nimeni, terenul poate fi vandut cetateanului strain.

“Avem intentia sa introducem niste conditii, sigur nu poti discrimina investitorii straini fata de cei romani, dar ideea ar fi ca de la o anumita suprafata in sus, probabil de la 5 hectare, sa introducem cerinta ca ei sa fie agricultori, sa aiba cunostinte in domeniu”, spunea cu cateva luni in urma Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Reprezentantii Uniunii Europene au respins recent proiectul Romaniei ce prevedea limitarea vanzarii si cumpararii de terenuri agricole de catre persoane fizice la 100 de hectare, motivand ca aceeasi limita nu se aplica si companiilor.

Ministerul Agriculturii a dorit sa ia aceasta masura pentru a opri avantul strainilor care vor sa achizitioneze pamant pentru agricultura, dupa liberalizarea pietei, care va avea loc la 1 ianuarie 2014. In plus, oficialii europeni nu sunt de acord nici cu obligatia de a avea cinci ani experienta de profil pentru cei care fac investitii, deoarece ii dezavantajeaza pe tinerii care doresc sa se mute in mediul rural.

De altfel, UE a respins si crearea unei institutii care sa intervina in relatia dintre cumparator si vanzator si sa avizeze pretul si tranzactia. In consecinta, strainii pot cumpara „la liber” terenuri agricole in Romania.

Ce avem de pierdut din vanzarea terenurilor catre straini

Reprezentantii organizatiilor agricultorilor spun ca terenurile din Romania sunt subevaluate si ca strainii vor veni si vor cumpara pe bani putini suprafete uriase din Romania. 

In conditiile in care aproape 28% din populatie isi desfasoara activitatea in agricultura, acestia ar putea deveni “sclavi” pe plantatiile strainilor.

“Daca va veni un strain cu o geanta de bani, cei mai multi vor fi tentati sa vanda. Nu se vor gandi ca vor ramane pe drumuri, ca nu vor putea sa isi mai cultive cele necesare traiului de zi cu zi, ca nu isi vor mai putea duce animalele la pascut decat platind taxa”, a explicat Claudiu Danoiu, de la Asociatia Agricultorilor din Romania.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cei mai multi detinatori de terenuri agricole din Romania sunt persoane in varsta. 

Presati de varsta inaintata si dorind sa isi asigure o batranete linistita, cei mai multi vor vinde la preturile oferite de cumparatori, estimeaza expertii in agricultura. Acestia se asteapta ca acest fenomen sa se extinda rapid si, in numai cativa ani, agricultura Romaniei sa treaca aproape exclusiv in sarcina strainilor.

Citeste si Nu ne vindem tara? Cum vor strainii sa transforme Romania in „proprietate privata”