- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Tanczos Barna neagă că ar exista o criza a lemnului pentru foc: „S-a vândut mai mult decât în 2021. Se găsesc lemne de foc pe piaţă”

09 Jan, 23:48 • Cornel Ghimeșan
În contextul în care s-a vehiculat că are exista o criză în ceea ce privește lemnele de foc, ministrul Mediului Tanczos Barna, a afirmat că nu se pune problema de așa ceva și că, în realitate, anul acesta s-a vândut mai mult decât în 2021.
Tanczos Barna neagă că ar exista o criza a lemnului pentru foc: „S-a vândut mai mult decât în 2021. Se găsesc lemne de foc pe piaţă”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că nu există şi nici nu a existat o criză a lemnelor de foc după ce Guvernul a decis plafonarea preţului pentru cei care folosesc lemnul drept combustibil pentru încălzire. Ministrul precizează că ”se găsesc lemne de foc pe piaţă” şi că în ultimele trei luni în România s-a vândut mai mult lemn decât în perioada similară a anului 2021.

„Nu a existat o criză. Acele ştiri care vorbeau despre lemnul de foc tăiat, spart, ambalat frumos, etichetat la marile lanţuri de magazine, nu era o criză. Era o lipsă la acele magazine, dar acele vânzări reprezintă sub 0,1% din totalul pieţei de lemn de foc. SUMAL 2 ne oferă o imagine reală asupra modului în care s-a cumpărat şi s-a vândut lemnul de foc în octombrie, noiembrie, decembrie 2022 şi în lunile acestea, în perioada în care toată lumea vorbea despre o criză a lemnului de foc, s-a vândut mai mult lemn de foc în România decât în 2021. Deci această criză nu a existat, preţul este, într-adevăr, plafonat printr-o Ordonanţă de Urgenţă, probabil că Parlamentul, în februarie, va lua decizie cu privire la modificarea sau completarea acestei Ordonanţe de Urgenţă, dar se găsesc lemne de foc pe piaţă”, a afirmat, luni seară, Tanczos Barna, la TVR Info.
Alte articole: Belgia a decis sa prelungească durata de viață a două reactoare nucleare cu încă zece ani. „Este crucială pentru garantarea securităţii noastre energetice”
Tanczos Barna - Lemne de foc
Tanczos Barna: Nu există o criză a lemenelor de foc

El a precizat că proprietarii privaţi, dar şi Regia Naţională a Pădurilor au pus pe piaţă mai mult lemn decât cu un an înainte. Tanczos a spuse că o cerere mare înregistrată la nivel european a dus la o ”presiune” şi în ceea ce priveşte piaţa românească, însă nu a fost vorba despre o criză privind aprovizionarea cu lemne. Ministrul Mediului a menţionat că după luna martie nu va mai fi cazul pentru menţinerea plafonării preţului pentru lemnul de foc.

Tanczos Barna despre panouri fotovoltaice

Ministrul Mediului a făcut declarații și în ceea ce privește finanțarea prin care oamenii își pot achiziționa panouri fotovoltaiece.

Tanczos Barna, estimează că în acest an sute de mii de gospodării din România vor beneficia de programul de instalare a panourilor fotovoltaice cu sprijin financiar de la bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Anul trecut, aproape 40.000 dintre cele 45.000 de dosare depuse au fost aprobate, celelalte aproximativ 5.000 fiind considerate ”nefinanţabile”.

„Nu ai cum să finanţezi toate ideile posibile şi imposibile. Este nevoie, în primul rând, de finanţare pentru fotovoltaice. Anul acesta am finalizat aproape 40.000 de cereri de finanţare din cele 45.000 – grosso modo, 5.000 au fost respinse fiind nefinanţabile, 39 virgulă ceva de mii au fost decise ca fiind finanţabile – şi 40.000 de gospodării din România vor avea aceste sisteme fotovoltaice finanţate 90% de la bugetul AFM (Administraţiei Fondului pentru Mediu – n.r.). Anul acesta vom descentraliza programul, împreună cu autorităţile locale aş dori să implementăm la câteva sute de mii de gospodării acest program. Am stabilit încă de anul trecut că asigurăm finanţare pentru un asemenea program, la o scară mult mai mare decât până acum şi aici lucrăm împreună cu Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Comunelor, pentru a ajuta sute de mii de familii să-şi monteze aceste sisteme fotovoltaice”, a declarat la TVR Info, luni seară, ministrul Mediului.

El a estimat că aproximativ 200.000 de beneficiari vor putea primi, anul acesta, subvenţii de la bugetul de stat pentru a-şi instala panouri solare, cu capacitate de trei kilowaţi. În ceea ce priveşte propunerea privind implementarea, la nivelul Ministerului Mediului, a unui program de tip Rabla care să se aplice centralelor termice, Tanczos Barna a afirmat că aceasta este încă in discuţii, nefiind luată o decizie.

Citește și: Distribuitorii europeni de medicamente îl contrazic pe ministrul Sănătății pe tema suspendării temporare a exportului unor produse: 5 dintre cele 13 substanţe active nu se exportă

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult