- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

TBI Credit estimeaza o scadere a imprumuturilor de 37% in 2009

09 Feb, 00:03 • adrian.mihaltianu
Institutia financiara nebancara TBI Credit estimeaza ca valoarea imprumuturilor va inregistra o scadere de circa 37% in acest an, pana la 60 milioane de euro, comparativ cu anul trecut, pe fondul situatiei economice actuale, a declarat pentru DailyBusiness.ro Traian Baicu, directorul general al companiei.
TBI Credit estimeaza o scadere a imprumuturilor de 37% in 2009

TBI Credit IFN a acordat anul trecut credite in valoare de aproximativ 96 milioane euro, in scadere fata de 2007, cand a avut finantari de 100 milioane euro.

Directorul companiei se asteapta ca in aceasta perioada dificila a economiei, oamenii sa apeleze la credite mult mai putin, doar pentru nevoi stricte, gandindu-se mai mult inainte de a face un imprumut.

„Scaderea imprumuturilor din 2008 a fost cauzata de reducerea creditelor cu 60% in ultimul trimestru”, a precizat Traian Baicu.

Aceasta a mentionat ca la sfarsitul primelor 9 luni din 2008, compania a inregistrat o crestere de 30% fata de perioada similara a anului precedent.

„Ultimul trimestru a fost foarte slab, cu o scadere de 60% fata de T4 2007, pe fondul crizei economice, compania nemaiputand gasi finantari la bancile locale”, a spus directorul TBI Credit.

Baicu a spus ca societatea se baza pentru finantari pe atragerea de fonduri de la actionari, dar si de la bancile locale, insa in ultimul trimestru din 2008 a existat o lipsa de lichiditati in piata, ceea ce a dus a scaderea valorii imprumuturilor.

„In 2009 ne-am propus sa acordam credite in valoare de 60 milioane euro, iar ele sunt sustinute doar din fondurile grupului. Pentru acesta suma nu am luat in calcul si finantari din partea bancilor”, a mentionat Traian Baicu.

TBI Credit avea la sfarsitul anului trecut circa 250.000 de clienti in toata tara, in crestere cu 50.000 fata de anul precedent.

„Clientul nostru este unul cu venituri mici spre medii, cu un salariu de pana la 1.000 lei. Clientii pot imprumuta cel mult 5.000 euro pe o perioada de maxim 5 ani”, a precizat Traian Baicu.

Cele mai cumparate produse prin creditul TBI sunt electrocasnicele – televizoare, masini de spalat, frigidere – si mobila.

TBI Credit IFN face parte din grupul olandez TBIH Financial Service si a fost infiintata in 2003. In prezent, compania are 140 de puncte de lucru si colaboreaza cu peste 2.000 de magazine mici si mijlocii din toata tara.