- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Titlurile de stat ar putea fi tranzactionate pe Bursa din septembrie

30 Apr, 14:22 • Redactia DailyBusiness
Ministerul Economiei de Finantelor (MEF) are in vedere listarea titlurilor de stat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in septembrie, pana la finele anului urmand sa fie emise obligatiuni in lei, pe 10 si 15 ani, a declarat Stefan Nanu, directorul departamentului de trezorerie al MEF.
Titlurile de stat ar putea fi tranzactionate pe Bursa din septembrie

„Este nevoie de instrumente mai lichide, pe o gama mai larga de scadente „, a spus Nanu in cadrul unui interviu acordat marti agentiei de presa Reuters si preluat de NewsIn.

Strategia privind finantarea datoriei publice elaborata de minister mentioneaza ca titlurile de stat trebuie sa devina principalul instrument de management al datoriei de stat, in locul imprumuturilor de la agentiile multinationale, ca in trecut.

Scadentele pe termen mai lung sunt necesare in mod deosebit, in contextul in care Romania trece la sistemul de pensii private, care are nevoie de investitii pe termen lung, a spus Nanu.

„Luam in considerare o piata secundara alternativa, prin listarea valorilor mobiliare guvernamentale pe BVB. In iunie sau iulie speram ca vom incepe testele tehnice astfel incat, daca totul merge bine, sa putem lista titlurile de stat in septembrie”, a mai declarat acesta.

Strategia, care ar putea fi aprobata de guvern intr-o luna, prevede emisiunea de obligatiuni de pana la 15 ani, in intervalul 2008-2010.

MEF ia in calcul emisiunea de valori mobiliare indexate la valoarea inflatiei, de care ar beneficia fondurile de pensii, dar si introducerea operatiunilor de rascumparare si de schimburi de obligatiuni.

Pana in prezent, ministerul s-a concentrat pe instrumente pe termen scurt, pentru ca piata a cautat randamente mai mari, din cauza accentuarii inflatiei.