- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Tranzactie pe piata bancara: Rusii de la Sberbank au achizitionat DenizBank

08 Jun, 14:38 • adrian.mihaltianu
Banca Sberbank din Rusia, cel mai mare creditor din Europa de Est, a achizitionat DenizBank, divizia din Turcia a bancii Dexia, pentru aproximativ 3,6 miliarde de dolari (2,9 miliarde de euro), au declarat trei surse citate de Bloomberg.
Tranzactie pe piata bancara: Rusii de la Sberbank au achizitionat DenizBank

Banca franco-belgiana Dexia si Sberbank au ajuns astazi la o intelegere in ceea ce priveste aceasta tranzatie, [url= http://www.bloomberg.com/news/2012-06-07/sberbank-said-to-buy-dexia-unit-denizbank-for-3-6-billion-1-.html]au spus sursele[/url].

Sberbank este prima banca ruseasca care intra pe piata din Turcia, alaturandu-se astfel celor de la HSBC (Marea Britanie), UniCredit (Italia) si Citigroup (SUA), intr-o tara unde economia a crescut anul trecut cu 8,5%.

Aceasta va fi [b]cea mai mare tranzactie din acest an[/b] incheiata in Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa si cea mai mare din Turcia, de cand Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA a achizitionat 24,9% din Turkiye Garanti Bankasi, pentru 5,8 miliarde de dolari, in luna martie a anului trecut.

„Vanzarea este extrem de pozitiva pentru industria bancara din Turcia, deoarece acum investitorii pot incepe sa se concentreze si asupra altor banci turcesti”, a declarat Haluk Akdogan, analist al ING Groep NV, in Londra. El a adaugat ca valoarea tranzactiei este foarte buna din punctul de vedere al Dexia.

Sberbank a mai achizitionat la inceputul acestui an banca austriaca Volksbanken AG, pentru a-si spori prezenta in Europa emergenta, pentru care a platit 505 milioane de euro.

Profitul net al Denizbank s-a triplat in primul trimestru din acest an, la 423,1 milioane de lire turcesti (232 mil. dolari). In acelasi timp, depozitele au ajuns la 23,1 miliarde de lire, iar imprumuturile acordate, la 23,4 miliarde de lire. Activle bancii insumau 38 miliarde de lire la finele primelor trei luni din 2012.