- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Vanzarile producatorilor romani de carne de porc au scazut in 2009 cu pana la 30%

19 Mar, 13:43 • Redactia DailyBusiness
Producatorii romani de carne de porc au realizat, in primele doua luni ale acestui, an vanzari cu 30% mai mici decat in aceeasi perioada a lui 2008, desi au coborat preturile, a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii.
Vanzarile producatorilor romani de carne de porc au scazut in 2009 cu pana la 30%

„Importurile au crescut foarte mult in ultima perioada si multi dintre micii comercianti si-au inchis afacerile. De asemenea, relatia cu supermarketurile nu este una buna, asteptam aparitia Codului de Bune Practici care ar mai putea schimba situatia”, a spus Caruz, citat de NewsIn.

Acesta a explicat ca preturile carnii la producator au scazut, in ultimele doua luni, cu 1 leu pe kilogram, atat la carcasa de porc, cat si la viu.

„Vindeam la sfarsitul anului 2008 carcasa de porc cu 8,6 lei pe kilogram, acum e 7,6 lei kilogramul. Porcul viu il vindem cu 5 lei pe kilogram, dupa ce in decembrie era 6 lei”, a explicat presedintele Patronatului Roman al Carnii.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), a declarat ca aceasta scadere a vanzarilor producatorilor de carne este determinata, in principal, de faptul ca acestia nu pot asigura tot necesarul procesatorilor, determinandu-i pe cei din urma sa apeleze la importuri pentru a achizitiona carnea pentru procesare.

„Productia nationala de carne de porc nu poate asigura necesarul procesatorilor, care introduc in procesare o medie de 20 de tone pe zi. Astfel, ei ar trebui sa cumpere de la mai multi producatori, calitatea nu ar fi aceeasi si atunci apeleaza la un producator strain care ii poate furniza toata cantitatea”, a spus Dragos Frumosu.

Astfel, carnea de porc romaneasca ajunge in hale si la macelarii, si nu la marii procesatori.

„Carnea carcasa venita din import costa circa 6 lei kilogramul, fara TVA, iar la aceasta diferenta de 10-15% fata de carnea romaneasca, e normal sa se prefere din import”, a mai spus Frumosu.

Cresterea porcinelor costa mult, pretul furajelor este ridicat, iar subventiile acordate crescatorilor sunt insuficiente, a spus presedintele FSI. El a explicat ca astfel, pretul ridicat al carnii de porc romanesti este justificat.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a declarat recent ca piata produselor alimentare din Romania inregistreaza scaderi importante de la inceputul anului, estimand un procent de reducere de pana la 25% pentru majoritatea sectoarelor alimentare.

Urmărește Daily Business pe Google News