- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Vara asta leul intra la apa. Ajunge cursul la 5 lei/euro pana vineri?

23 Jul, 22:51 • adrian.mihaltianu
Moneda nationala continua "sa intre la apa" in fata monedelor internationale, cursul depasind mai multe niveluri record in ultimele doua luni. Pare ca nici Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu mai tine cu el, iar analistii chestionati de DailyBusiness.ro spun ca nu se intrevad motive de revenire, leul urmand sa se deprecieze in continuare in aceasta saptamana.
Vara asta leul intra la apa. Ajunge cursul la 5 lei/euro pana vineri?

Luni, euro si dolarul au urcat la noi maxime istorice, BNR afisand cursuri de 4,6009 lei/euro, respectiv 3,7999 lei/dolar.

Cotatia de luni indica o scadere a leului cu 6,5% fata de euro comparativ cu rata de schimb de la finalul anului trecut, cand ultima cotatie a fost de 4,3197 lei/euro. In raport cu dolarul, moneda nationala a pierdut 13,8% fata de sfarsitul anului trecut, de la 3,3393 lei/dolar.

Dar deprecierea nu s-a oprit aici. Pe piata interbancara, rata de schimb a atins un nou record istoric la finalul sesiunii de luni, de 4,64 lei/euro.

„Pe langa situatia interna, care instalase deja o tendinta de depreciere a leului au venit temerile reizbucnite legate de Grecia si Spania. Aversiunea la risc a avut o sustinere externa importanta in sesiunea de luni”, a explicat Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Conform acestuia, se poate spune ca [b]leul plateste acum pretul unei perioade de stabilitate[/b] a cursului, prelungita excesiv.

Posibilitatea iesirii Greciei din zona euro a revenit in actualitate. Fondul Monetar international (FMI) ar putea opri finantarea catre Grecia daca se va dovedi ca statul nu isi respecta angajamentele din acord, situatie in care guvernul de la Atena ar intra in faliment in septembrie. O misiune din partea Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Central Europene (BCE) va sosi marti la Atena pentru a determina cat de mult a deviat Grecia de la tintele fiscale din acordul de salvare.

Nici Spania nu o duce prea bine. Guvernul spaniol se asteapta la o inrautatire a situatiei si a modificat prognoza economica pentru anul viitor, anticipand un declin al PIB de 0,5%, in loc de o crestere de 0,2% estimata in luna aprilie. Economia Spaniei a reintrat in recesiune anul trecut, iar somajul este in crestere dupa prabusirea sectorului imobiliar, aproape un sfert din populatia activa neavand un loc de munca.

Totodata, Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania, precizeaza ca, pe langa turbulentele politice care au inrautatit perceptia investitorilor straini fata de tara noastra, in ultimele zile a exercitat [b]presiuni asupra cursului[/b] si acutizarea crizei din zona euro, leul urmand evolutia valutelor regionale.

„Un alt factor care a condus la pierderile inregistrate de leu din ultima perioada, au fost mesajele venite de la Banca Nationala, care a semnalat ca va permite pe viitor [b]o flexibilitate mai mare a cursului[/b], pe fondul recomandarilor FMI si din rationamente de pastrare a unui nivel confortabil al rezervei valutare”, a adaugat ea.

[b]Tensiuni interne, dar si europene[/b]

Chiar daca in aceste momente este foarte greu sa mai faci o prognoza si dupa ce cele mai negre estimari au fost depasite, totusi, analistii nu cred ca leul se va deprecia in aceasta saptamana pana la 5 lei/euro.

„Leul a fost intr-un trend de depreciere necontrolat. La tensiunea interna s-a adaugat cea europeana, rezultand un factor negativ. El poate continua sa se deprecieze fara a avea o limitare”, a spus pentru DailyBusiness.ro un dealer din piata.

„Sa se aprecieze nu exista acum motive clare, ramane doar sa se deprecieze”, a mai spus dealerul, care estimeaza un curs de [b]4,7-4,8 lei/euro[/b] pana la finele saptamanii. El a subliniat ca evolutia cursului „depinde foarte mult si de ce se intampla afara”.

La randul sau, Melania Hancila nu considera fezabil un curs de 5 lei/euro, in conditiile in care BNR nu va permite ca leul sa se deprecieze atat de mult, deoarece un asemenea curs [b]ar periclita stabilitatea macrofinanciara a Romaniei[/b].

„Cel mai probabil, leul va continua sa piarda teren in fata monedelor forte pana la referendum si ar putea testa pragul de [b]4,7 lei/euro[/b]”, a adaugat oficialul Volksbank.

Si Claudiu Cazacu spune ca o crestere inspre 4,7 lei/euro ar putea fi posibila, dar depinde si de mediul extern.

[b]BNR intervine insesizabil[/b]

„Banca Nationala nu mai intervine cu aceeasi forta ca inainte, insa dupa parerea noastra inca mai vinde euro, doar ca volumele s-au restrans. Totusi, nu se poate stii la ce nivel al cursului va intra din nou agresiv BNR pe piata valutara”, a aratat economistul sef al Volksbank Romania.

In acelasi timp, analistul X-Trade Brokers este de parere ca Banca Nationala este mai atenta la interventiile in piata, insa nu crede ca este total absenta.

Iar dealerul din piata spune ca nu se observa interventiaBNR. „Poate ca intervine, poate nu”.

[b]Ce se intampla dupa referendum[/b]

Intrebat cum va fi influentat cursul de rezultatul referendumului de duminica, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, dealerul a subliniat ca sunt opinii pro si contra.

„Unii spun ca ar fi bine sa ramana presedinte Traian Basescu pentru ca ar exista stabilitate si lupta pentru justitie. Potrivit altora, acest lucru nu ar fi bun pentru ca divergentele politice ar continua”, a precizat acesta.

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara ca evolutia monedei nationale in raport cu euro se va „normaliza” de saptamana viitoare, iar leul chiar se va intari dupa ce criza politica se va incheia prin votul de la referendum si dupa ce rezultatele Guvernului vor fi certificate de misiunea Fondului Monetar International.

„Sunt absolut convins ca, saptamana viitoare, lucrurile vor reveni spre normal”, a spus Ponta, citat de [url= http://www.mediafax.ro/economic/ponta-incepand-cu-saptamana-viitoare-evolutia-leului-se-normalizeaza-moneda-se-va-intari-dupa-votul-referendumului-9898455]Mediafax[/url].

Melania Hancila a subliniat ca dupa referendum este important mesajul transmis de clasa politica pietelor si „daca vom reusi sa le convingem ca s-a stabilizat situatia pe plan politic si ca toate eforturile sunt concentrate pe stimularea createrii economice, atunci putem vedea leul recuperand din pierderile fata de euro”.

La randul sau, Claudiu Cazacu spune ca saptamana viitoare cursul depinde atat de rezultatul referendumului cat si de desfasurarea fortelor la nivel european.

Votul la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu va avea loc pe 29 iulie si va putea fi exercitat oriunde in tara, fara sa mai existe obligativitatea ca votul sa fie exprimat doar intr-o anumita circumscriptie electorala.

Parlamentul a decis, pe 6 iulie, suspendarea presedintelui Traian Basescu. Acesta va reveni in functie daca va fi validat de electorat, in urma referendumului.

Fondurile alocate pentru organizarea referendumului privind demiterea presedintelui Traian Basescu se ridica [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cat-ne-costa-referendumul-pentru-demiterea-lui-basescu-78812/]la 95,6 milioane lei[/url], a declarat recent secretarul de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Catalin Chiper.