Internet/New Media

200 mil. euro, „factura” platita de operatorii telecom pentru frecvente de la MApN

24 Jan, 17:11 • cristian.lacraru
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) si Ministerul Apararii Nationale (MApN) au lansat marti spre consultare publica proiectul Ordonantei de Urgenta privind eliberarea mai multor benzi de frecventa, aflate in prezent "partial in utilizare guvernamentala de catre MApN", iar costurile operatiunii se ridica la 234 mil. euro.
200 mil. euro, factura platita de operatorii telecom pentru frecvente de la MApN

„MApN a evaluat costurile ocazionate de schimbarea destinatiei sau reorganizarea utilizarii benzilor de frecvente radio la 93 milioane euro in cazul benzii de frecvente radio 830-862 MHz, 130,2 milioane euro in cazul benzii de frecvente radio 2500-2690 MHz si 11,2 milioane euro pentru benzile de frecvente radio 1747,5-1785 MHz si 1842,5-1880 MHz”, se arata intr-un comunicat de presa emis de ANCOM.

In total, suma se ridica la 234,4 milioane euro, dintre care ANCOM va acoperi doar 30 milioane de euro.

Restul de 204,4 milioane de euro va fi acoperit din buzunarele operatorilor telecom, mai exact din cuantumul taxei de licenta incasate de la fiecare dintre castigatorii licitatiilor pentru aceste frecvente. Suma minima de la care vor porni licitatiile va fi de 204,4 milioane de euro, insa aceasta ar putea fi chiar si mai mare, potrivit reprezentantilor ANCOM contactati de DailyBusiness.ro.

Licitatiile sunt programate sa aiba loc undeva la jumatatea acestui an, dar o decizie finala in acest sens nu a fost luata inca. Autoritatea nu a decis pana in prezent nici perioada valabilitate a noilor licente scoase la licitatie. Acestea vor putea fi valabile pentru o perioada intre 10 si 15 ani.

Benzile de frecventa sunt programate sa fie eliberate de catre MApN in cel mult sase luni de la achitarea sumelor din licitatie. In cazul in care nici un operator nu va participa la licitatie sau suma nu va fi acoperita, benzile de frecventa nu vor mai fi eliberate de care MApN, au mai precizat reprezentantii ANCOM.