- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

ANCOM: Am primit mai multe sesizari privind cazuri de intrare neintentionata a telefonului in roaming

11 Aug, 14:03 • emanuel.ceciu
Autoritatea in telecomunicatii din Romania, ANCOM, va desfasura pe parcursul lunii august o misiune de monitorizare la granitele cu Serbia, Republica Moldova si Ucraina, acolo unde au fost semnalate mai multe "cazuri de intrare neintentionata a telefonului mobil in roaming", a declarat pentru DailyBusiness.ro Catalin Marinescu, presedinte al Autoritatii.
ANCOM: Am primit mai multe sesizari privind cazuri de intrare neintentionata a telefonului in roaming

Oficialii companiei nu au comunicat numarul sesizarilor, insa au subliniat ca, in unele cazuri, ANCOM a sesizat ca mesajele scurte care ar trebui sa avertizeze utilizatorii despre intrarea in roaming a telefonului mobil sosesc cu intarziere sau deloc.

„ANCOM atrage atentia celor care au activat serviciul de roaming si locuiesc sau calatoresc in zonele de granita ale tarii ca, desi se afla pe teritoriul Romaniei, este posibil ca telefonul lor mobil sau dispozitivul de conectare la servicii mobile de date sa se conecteze automat la retele de telefonie mobila din tarile vecine si astfel sa utilizeze serviciile operatorilor la tarife de roaming, acestea fiind, de regula, mult mai ridicate decat in cazul utilizarii telefoanelor in retelele operatorilor din Romania”, au spus oficialii Autoritatii.

Numai operatorii din statele membre ale UE au obligatia sa isi informeze utilizatorii prin transmiterea unui SMS in cazul in care acestia intra in roaming.

Autoritatea avertizeaza utilizatorii care calatoresc sau locuiesc langa granitele tarii ca exista posibilitatea intrarii neintentionate in roaming, in cazul in care selectarea retelei este setata pe modul „automat”, atunci cand terminalul nu este deservit de reteaua de origine („nu are semnal”).

Daca se intampla acest lucru, utilizatorul plateste convorbirile initiate la pret de roaming, platind de asemenea si pentru convorbirile pe care le primeste.