Internet/New Media

Apple, mai valoros decat Austria, dar si decat toata cafeaua din lume

29 Jan, 10:49 • cristian.lacraru
Apple a raportat saptamana trecuta venituri si un profit record pentru ultimul trimestru al anului trecut. O simpla privire asupra cifrelor nu este, insa, de ajuns pentru a intelege proportiile pe care le-a luat gigantul IT.
Apple, mai valoros decat Austria, dar si decat toata cafeaua din lume

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/apple-bate-noi-recorduri-de-profit-vezi-ultimele-rezultate-financiare-ale-companiei-73118/]Profitul de 13,1 miliarde de dolari[/url] inregistrat de Apple in trimestrul al patrulea din 2011 este a patra cea mai buna performanta din istorie realizata de o companie intr-un interval similar.

[url=http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_corporate_profits_and_losses#Largest_Corporate_Quarterly_Earnings_of_All_Time]Clasamentul[/url] este condus de producatorul rus de gaze Gazprom, care a inregistrat in trimestrul incheiat la 30 august 2011 un profit de 16,24 miliarde de dolari. In afara Apple, primele 20 de pozitii din top sunt ocupate exclusiv de companii din industria petrolului si a gazelor, precum Royal Dutch Shell, ExonnMobil, sau BP.

Desi este una dintre cele mai mari companii din lume, Apple continua sa urce cu o rata accelerata. Profitul de 13,1 miliarde de dolari, inregistrat in ultimul trimestru din 2011, este egal cu veniturile inregistrate in de companie in urma cu doar 5 trimestre. Totodata, Apple a inregistrat in ultimul trimestru din 2011 un profit mai mare decat intreaga valoare de piata pe care o avea in urma cu 8 ani.

Ritmul accelerat de crestere al Apple poate fi observat mai usor prin comparatie cu alti concurenti din lumea IT. Compania a depasit pentru prima oara Microsoft in ceea ce priveste veniturile in trimestru incheiat in octombrie 2010. In prezent, Apple inregistreaza venituri de peste doua ori mai mari decat rivalii de la Microsoft. Iar profitul Apple este si el aproape dublu.

In ceea ce priveste comparatia cu Google, Apple inregistreaza in prezent un profit net mai mare decat incasarile totale ale gigantului cautarilor online.

De asemenea, profitul inregistrat de Apple in acelasi ultim trimestru al anului trecut este cu 3 miliarde de dolari mai mare decat profitul total inregistrat de toate studiourile de film de la Hollywood in intreg anul 2011, dupa cum noteaza [url=http://techcrunch.com/2012/01/24/boom-boom-boom-boom-boom-boom/]Techcrunch[/url].

Valoarea de piata a Apple este mai mare decat industria globala de cafea, piata de carne din Statele Unite, piata de piese auto din Statele Unite, industria de haine din Statele Unite, rezervele de aur ale Fed sau piata mondiala a drogurilor, potrivit unui [url=http://thingsappleisworthmorethan.tumblr.com/]site axat pe astfel de comparatii[/url].

La nivelul lunii august 2011, capitalizarea Apple, de 340 de miliarde de dolari la momentul respectiv, era mai mare decat valoarea de piata combinata a celor mai mari 32 de banci din zona euro, potrivit [url=http://www.cnbc.com/id/44203960]CNBC[/url]. Situatia este, mai mult ca sigur, aceeasi si in prezent, avand in vedere ca valoarea de piata a Apple a depasit 400 miliarde de euro in timp ce bancile din zona euro nu traverseaza cea mai buna perioada a istoriei lor.

Cu o valoare de piata de peste 400 de miliarde de dolari, Apple a depasit corporatia petroliera Exxon devenind cea mai valoroasa companie publica (listata la bursa) din lume. Distanta de locul 3 din clasament este semnificativa, acesta fiind ocupat de PetroChina, care are o valoare de piata de „numai” 270 miliarde de dolari. 

In plus, Apple valoreaza in prezent mai mult decat PIB-ul unor state dezvoltate precum Grecia, Austria, Argentina sau Africa de Sud, scrie [url=http://money.cnn.com/2012/01/19/technology/apple_market_cap/index.htm]CNN Money[/url].

De asemenea, Apple are rezerve de cash de 97,6 miliarde de dolari, egale cu rezervele tuturor companiilor din lume in afara de primele 52.