- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Bilantul sefului Microsoft Romania dupa 2 ani de mandat: Ce a schimbat, ce nu a reusit si ce planuri de viitor are Calin Tatomir

21 Sep, 16:17 • emanuel.ceciu
De la venirea lui Tatomir la conducerea Microsoft Romania, acum doi ani, compania si-a modificat in procent de 70% componenta conducerii, a adus primul manager expat si a facut schimbari la modul de alocare a bugetelor. Printre nereusitele lui Tatomir se numara neintroducerea pe piata locala a consolei Xbox precum si a mai multor titluri de jocuri in retail. Cititi in articol mai multe detalii, precum si care sunt directiile prioritare de investitie ale companiei.
Bilantul sefului Microsoft Romania dupa 2 ani de mandat: Ce a schimbat, ce nu a reusit si ce planuri de viitor are Calin Tatomir

In anul fiscal incheiat la 30 iunie 2010, compania si-a crescut afacerile cu 3% fata de anul fiscal anterior. Pentru anul curent, compania urmareste o crestere a afacerilor cu 6%, conform lui Calin Tatomir.

„Anul fiscal 2011 va accelera transformarea Microsoft, vectorul principal de schimbare pentru companie si pentru partenerii comerciali reprezintandu-l adoptia serviciilor de cloud computing”, spun oficialii Microsoft.
[quote=Calin Tatomir, general manager Microsoft Romania]Un angajat trebuie sa aduca zilnic valoare adaugata companiei, nu doar trimestrial[/quote]

Prioritatile anului fiscal 2011

Primele trei prioritati ale anului fiscal 2011 sunt adoptia serviciilor de cloud computing, cresterea cotei de piata pe toate segmentele si instruirea celor circa 300 angajati ai companiei.

„In viitor, soft-ul va fi consumat ca si servicii. Vom plati lunar, pe langa factura la curent electric si gaze, si factura abonamentului la software”, considera Calin Tatomir, care subliniaza ca tehnologia cloud „nu este doar o optiune ci este un nou mod de a face business. Cine nu intelege acest lucru acum, greseste profund”.

In prima jumatate a anului 2010, serviciile online de comunicare si colaborare in cloud pentru intreprinderi (Microsoft Online Services) au fost evaluate de 2000 de clienti din Romania.
[quote=Calin Tatomir]Mi-am facut cont de Facebook acum sase luni si Mafia Wars „m-a prins” din prima. Ieri la 1 noaptea am atins un nou nivel[/quote]
„Se intrunesc toate conditiile pentru o adoptie la scara larga a serviciilor de cloud computing. Clientii prefera aceste servicii pentru valoarea economica si pentru flexibilitatea cu care software-ul poate fi consumat ca serviciu. Pentru Microsoft si partenerii nostri este o transformare irevocabila cu implicatii imediate in modelul de business. Vom sustine schimbarile cu angajari noi in filiala si investitii in trainingul partenerilor”, mai spune Tatomir.

Serviciile de cloud computing disponibile in Romania – Microsoft Online Services (BPOS) pentru companii, Windows Azure Platform pentru dezvoltatori de aplicatii, Live@edu pentru institutii educationale, Windows Live pentru consumatori – vor fi actualizate pe parcursul acestui an si vor fi completate in anul fiscal 2011 de CRM Online si Windows Intune.

In prezent, principalii clienti pentru cloud computing pe care i-a atras Microsoft in Romania sunt companii mici, in special firme de avocatura sau consultanta, spune Tatomir.

„Peste cinci ani, 50% din clientii Microsoft se vor muta in cloud„, estimeaza seful filialei locale al celui mai mare producator de software din lume. Acesta spune ca cel mai greu vor fi de convins companiile masive, cum sunt cele bancare sau telecom. „Acestia, de obicei, se bazeaza pe date 100% proprii si fizice, cat mai tangibile”.

Compania considera ca investitiile in cloud computing vor duce la scaderea ratei de piraterie, estimate la circa 65%. „Acest lucru va duce, implicit, la cresterea cotei de piata pentru compania Microsoft”, subliniaza managerul companiei. „Initial clientii sunt reticenti in a trece de la licente fizice la plata lunara a acestora ca abonament, insa este de ajuns ca o companie mare din Romania sa iasa pe piata si sa spuna ce reduceri de costuri au reusit prin aceasta tehnologie, si altii vor urma, in mod natural”.

In ceea ce priveste investitia in propriul personal, Calin Tatomir spune ca Microsoft Romania va organiza in mod regulat traininguri pentru toate departamentele din companie. „In trecut, acestea erau destul de rare si doar pentru anumite categorii. Le vom extinde, deoarece cresterea de 3% in veniturile generate de Microsoft in anul fiscal trecut o datoram in primul rand oamenilor din companie. Situatia economica a fost dezastruoasa”.

Bilant la doi ani

Pe langa schimbarea, in timp, a 70% din echipa manageriala, Tatomir spune ca a reusit in cei doi ani scursi din mandatul sau sa atraga oameni competenti de la principalii concurenti sau chiar parteneri – SAP, Oracle, HP sau IBM.

Totodata, compania a adus ca director de marketing, business si operatiuni pe Michal Golebiewski. „Este primul expat in managementul Microsoft, semn ca deschidem frontierele angajarilor si la nivel international. Am inceput prin a-l aduce in Romania pe Golebiewski, de la Microsoft Polonia. Acesta a lucrat 15 ani in cadrul corporatiei, in special pe pozitii de marketing”, spune Tatomir.
[quote=Calin Tatomir]Pariul meu este ca Windows 7 va atinge in urmatorii doi ani o cota de piata de 50%[/quote]
Totodata, Tatomir a flexibilizat bugetul. „Daca inainte bugetul era punctat foarte clar, pe fiecare departament si nevoi, in prezent acesta este foarte flexibil, putand fi mutat intre departamente si, la nevoie, chiar marit daca apare ceva neprevazut dar important”, spune Tatomir.

La investirea in functie, Calin Tatomir a spus ca printre prioritatile sale se numara si introducerea pe piata locala a Xbox 360, consola Microsoft. Seful companiei spune ca nu a adus aceasta consola pentru ca, odata cu ea, ar fi trebuit sa introduca si serviciile online Xbox Live. „Piata din Romania, din pacate, nu este pregatita inca pentru asa ceva. Tine de dezvoltarea si increderea in tranzactiile efectuate online din tara si, fara aceste servicii, consola nu este completa. Am fi putut sa o introducem, doar ca sa ‘bifam’ o casuta, dar vrem sa aducem totul deodata. Nu am renuntat la aceasta idee, mai ales pentru ca, personal, sunt foarte pasionat de jocuri”, spune Tatomir.

Acesta povesteste, amuzat, cum si-a facut cont pe Facebook in urma cu circa sase luni si a fost imediat „prins” de jocul Mafia Wars. „Ieri noapte la ora 1 am atins un nou nivel!”, spune el.

Intrebat ce alte lucruri nu a reusit sa duca la bun sfarsit in cei doi ani trecuti, Tatomir a raspuns ca „mi-ar fi placut sa fac tot. Dar acest lucru, din pacate, nu este posibil. Stiti cum se spune – daca pui stacheta prea sus, o sa fii nefericit toata viata. Daca o pui prea jos, realizezi ca ai fi putut mai mult”.

Totodata, Tatomir spune ca i-ar fi placut sa poata, din pozitia ocupata, sa faca mai mult business direct, ca in trecut. „Pozitia ocupata nu imi permite insa acest lucru si cred ca in ultmii doi ani am facut cel mai putin business in mod direct din ultimii multi ani”.

In ceea ce priveste Windows 7, sistem de operare lansat anul trecut, Tatomir spune ca vanzarile sale au depasit propriile estimari. „Windows 7 are o cota de piata de circa 20% si pariul meu este ca in urmatorii doi ani va atinge o cota de 50%, depasind XP-ul care in prezent domina”.

Pasionat fiind de tehnologie, Calin Tatomir spune ca este nemultumit de conducerea Muzeului Tehnic Dimitrie Leonida. „Am donat muzeului 10 lazi de echipamente, multe dintre obiecte foarte rare si unele unice in Romania. Cu toate acestea, managementul nu a facut nimic pentru a fi expuse”.

Principalii concurenti ai Microsoft pe piata locala sunt Oracle Romania, TotalSoft, Siveco sau Softwin.